"Газпром" вкотре лякає Європу Україною

Понеділок, 6 липня 2009, 10:35

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв побоюється, що з постачанням газу в Європу знову можуть виникнути проблеми.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькому тижневику Foсus, повідомляє Deutsche Welle.

За словами Медведєва, на сьогоднішній день в підземних сховищах України відсутній газ на суму 4-5 млрд. доларів, і шляхи вирішення цієї проблеми поки що не визначені.

"Ми можемо зіткнутися з серйозною кризою", - заявив топ-менеджер "Газпрому".

Реклама:

Він нагадав, що після січневої кризи, коли сталися перебої з поставками російського газу через територію України, були підписані двосторонні угоди.

"Однак зараз ніхто не може гарантувати, що подібні проблеми не можуть виникнути надалі", - відзначив він.

Топ-менеджер "Газпрому" також відзначив, що крім проблеми несплати рахунків Україною, яка переживає економічну кризу, існує і технічна неув'язка.

Україна викачала значну кількість газу з підземних сховищ. Однак саме їх повне заповнення, за словами Медведєва, є необхідною передумовою для задоволення підвищеного попиту на паливо в країнах Європи в зимовий час.

Представник "Газпрому" заявив, що на сьогоднішній день відсутній газ на суму 4-5 млрд. доларів і додав, що шляхи вирішення цієї проблеми поки що не визначені.

"Оскільки на заповнення сховищ газом потрібно декілька місяців, часу залишається небагато", - зазначив Медведєв.

Як відомо, Європейський союз має намір вжити заходів, що дозволяють заздалегідь підготуватися до чергової "газової кризи".

Експерти з питань енергетики країн ЄС провели в Брюсселі зустріч, на якій була досягнута домовленість про максимальному заповненні всіх сховищ і резервуарів газом "з будь-яких наявних у розпорядженні джерел".

Це дозволить краще підготуватися до можливих перебоїв у поставках газу, викликаним черговим конфліктом між Москвою та Києвом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!