У Ющенка розповіли про "шкоду" кредитів МВФ

Четвер, 30 липня 2009, 19:57

Кошти МВФ будуть використані не для підтримки економіки до моменту отримання ефекту від вжитих заходів, а для подальшого фінансування статус-кво та всілякого уникнення непопулярних рішень.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Про неефективність використання коштів свідчить, насамперед, виконання попередніх заходів, передбачених Меморандумом, наголошується в повідомленні.

"До цього часу уряд не виконав зобов'язання щодо підвищення тарифів на природний газ для окремих категорій споживачів, не запровадив графік щоквартального коригування цін на природний газ з метою зменшення дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України", - зазначає прес-служба.

Реклама:

В повідомленні вказується, що затверджений 22 липня поточного року фінансовий план НАК взагалі не свідчить про готовність запровадження структурних заходів, спрямованих на оздоровлення фінансової ситуації, підвищення прозорості та ефективності корпоративного управління компанією.

Його аналіз призводить до висновку, що заплановані на поповнення статутного капіталу компанії 18,6 млрд. гривень будуть значною мірою "проїдені" ще цього року, і вже на початку наступного року будуть потрібні додаткові вливання з державного бюджету, підкреслюють в секретаріаті президента.

Ще одним чинником в секретаріаті називають те, що коригування тарифів для домогосподарств - великих споживачів електроенергії сьогодні взагалі не планується здійснювати, хоча така умова є у Меморандумі.

Таке відношення до економічної програми з Міжнародним валютним фондом може призвести, зокрема,  до таких невтішних наслідків:

По-перше, наступний перегляд програми з МВФ буде надзвичайно важким з огляду на бажання уряду реформувати економічну політику до президентських виборів в Україні. Це означає, що у вересні, коли, з огляду та динаміку надходжень до бюджетів всіх рівнів, Україні надзвичайно буде потрібна підтримка, вона може позбутися шансів на неї.

По-друге, кожен день затягування з необхідними заходами погіршує наслідки у майбутньому, адже відбувається виснаження всіх ресурсів на підтримку нежиттєздатної, популістичної моделі державних фінансів, йдеться в повідомленні.

Голова держави переконаний, що у разі відсутності реформ кредити МВФ принесуть більше шкоди, аніж користі, додає прес-служба президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!