"Газпром" уникне збільшення податків за рахунок подорожчання газу для Європи

Середа, 29 липня 2009, 20:41

Уряд Росії відмовився від ідеї отримати додатково 60 мільярдів рублів в 2010 році за рахунок підвищення податків для "Газпрому", оскільки держкомпанія пообіцяла бюджету ту ж суму за рахунок збільшення експорту та очікуваного підвищення цін на газ для Європи.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерело в одному з фінансових відомств.

"Зараз прийнято рішення не робити цього. Так, гроші вже закладені в бюджеті. "Газпром" обіцяє ті ж самі гроші дати іншим способом, зокрема, за рахунок збільшення поставок у далеке зарубіжжя. І ціна контрактів буде дещо інша, це закладено в контракти, які є у "Газпрому", - цитує агентство слова співрозмовника.

Агентство нагадує, що російський Мінфін давно пропонував підвищити податок на видобування корисних копалин (ПВКК) на газ, але прийняття рішення відкладалося через незгоду "Газпрому".

Реклама:

На початку 2008 року уряд відклав питання щодо підвищення цього податку до 2011 року, але криза підштовхнула міністерство до відновлення обговорення у 2009 році.

Мінфін при розрахунках бюджету на 2010 рік заклав додаткові доходи від підвищення експортного мита на газ з 30 до 35% у розмірі 53 мільярдів рублів.

Зростання ПВКК на газ до 162 з 147 рублів за 1000 кубометрів повинне було принести у бюджет додатково 7,1 мільярда рублів в 2010 році.

Попередньо бюджет зверстаний з дефіцитом 3,2 трильйона рублів, або 7,5% ВВП при доходах 6,6 трильйона рублів.

"Газпром" у 2008 році отримав 743 мільярда рублів (майже 30 мільярдів доларів) чистого прибутку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!