Семенюк попереджає: продаж ОПЗ незаконний

Понеділок, 27 липня 2009, 12:49

Екс-голова Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко попередила учасників конкурсу з продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ), що приватизація проводиться незаконно.

Про це вона заявила на прес-конференції в агентстві "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, за її словами, стартова ціна оголошеного конкурсу на продаж ОПЗ в 2009 році менша, ніж була в 2008 році - 519 млн. доларів і 594,05 млн. доларів, відповідно.

Крім того, при оголошенні конкурсу, відповідно до діючої програми приватизації, не проведена процедура вивчення попиту протягом 30 днів.

Реклама:

"Я звертаюся до тих, хто буде брати участь у приватизації, щоб вони врахували: ця норма стала причиною повернення "Криворіжсталі". Я хотіла б звернути увагу на те, що сьогодні приватизація Одеського припортового заводу, якщо проаналізувати умови конкурсу в минулому році, лише за один рік, навіть менше одного року, у нас сьогодні різниця в еквіваленті майже 80 мільйонів", - зазначила вона.

У той же час, Семенюк-Самсоненко підкреслила, що не може назвати можливого покупця ОПЗ: "Я хочу сказати: те, що написано в умовах конкурсу, що інвестором у нас можуть бути всі, хто захоче, - це може бути будь-який посередник, який купує на первинному ринку цінних паперів відповідний пакет акцій, а потім може перепродати, і ніякої гарантії немає. Тобто, не визначені чіткі механізми, які дають зобов'язання зберегти це підприємство".

"Крім того, пункт, який дозволяє створити спільне підприємство, це як раз в більшості для посередників. Тому говорити, хто його купить, сьогодні дуже складно. Але те, що цей завод може залишитися окремо заводом, а окремо перевалку прибрати, а завод знищити, зупинити як конкурента на зовнішньому ринку - небезпечно для держави", додала вона.

Як повідомлялося, 15 липня Фонд державного майна оголосив конкурс з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод".

Участю у конкурсі цікавляться російські компанії "Сибур", "Єврохім", норвезька Yara International, а також вітчизняна група "Приват".

За словами заступника глави Секретаріату президента - представника президента в Кабінеті міністрів Олександра Шлапака, приватизація ОПЗ узгоджена з президентом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: