Київ став лідером за зниженням цін на оренду

Середа, 22 липня 2009, 18:07 -

Київський ринок торговельної нерухомості входить до трійки світових лідерів за падінням вартості оренди квадратного метра.

Про це йдеться в результатах чергового глобального дослідження в секторі торговельної нерухомості Міжнародної консалтингової компанії CB Richard Ellis.

Відповідно до проведеного дослідження, за підсумками 1 кварталу 2009 року практично у всіх регіонах світу орендні ставки демонстрували зниження.

Масштаби наслідків глобальної економічної кризи відрізняються в тих чи інших регіонах і країнах, однак вплив спаду світової економічної активності виявився негативним для всіх без винятку ринків торговельної нерухомості, говориться в прес-релізі.

У повідомленні також вказується, що споживчий попит демонструє негативну динаміку в більшості регіонів світу. Зниження реальних доходів населення й зростання рівня безробіття призвели до істотного скорочення купівельної активності.

Рекордне зниження орендної ставки було зафіксовано в Буенос-Айресі, де вартість оренди торгових приміщень подешевшала на 37% за минулий рік.

Наступною за величиною зниження стала Варшава, де вартість оренди квадратного метра скоротилася на 33%.

За величиною зниження орендних ставок київський ринок торговельної нерухомості входить до трійки світових лідерів - вартість оренди квадратного метра в найкращих об'єктах подешевшала на 32%.

В цілому, ступінь зниження рівня орендних ставок сильно варіюється в залежності від торгового центру, розміру секції і профілю орендаря.

Особливо велике (50-70%) зниження вартості оренди було зафіксовано в торгових центрах з невдалим розташуванням або серйозними концептуальними помилками, де падіння відвідуваності було найбільшим.

У першокласних об'єктах зниження орендних ставок теж сталося, але в меншому ступені - на рівні 30-40%.

Серед найдорожчих міст світу з точки зору вартості оренди торгових приміщень лідируючу позицію як і раніше, займає Нью-Йорк, навіть не дивлячись на 10% зниження рівня орендних ставок.

Оренда квадратного метра в кращих торгових об'єктах Нью-Йорку досягає 1615 дол./кв.м, що практично вдвічі вище, ніж в Гонконгу (875 дол./кв, який займає друге місце в рейтингу найдорожчих міст світу.

Москва обігнала Токіо, піднявшись на третю позицію з четвертої, за нею йде Париж, у той час як Токіо в списку лідерів займає лише п'яте місце.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: