"Індекс бігмака": гривня сильно недооцінена

Середа, 22 липня 2009, 10:10

За "індексом бігмака", який щорічно публікує британський журнал The Economist, українська гривня - одна з найбільш недооцінених валют у світі: вона повинна бути "міцнішою" на 49%.

Згідно з індексом, на сьогоднішній день реальний курс національної валюти має становити 3,92 гривні за долар, пише газета "Дело".

Примітно, що за рік вартість бігмака піднялася практично на 60% - з 8,25 до 14 гривень, що еквівалентно девальвації гривні.

Показник "індексу бігмака" найбільш наочно оцінює купівельну спроможність різних валют за допомогою гамбургера. Як еталон приймається середня ціна бігмака в США - 3,57 долара.

Реклама:

Під час кризи "дорога" валюта особливо невигідна для розвитку економіки країни. У той же час "слабка" валюта дає перевагу за витратами і цінами на продукцію.

Згідно з останніми даними The Economist, більшість валют, які ще рік тому вважалися переоціненими (аргентинський песо, новозеландський долар, канадський фунт тощо), через серйозну девальвацію перейшли в розряд недооцінених.

Ті ж валюти, яким вдалося зберегти позитивне значення "індексу бігмака", значно знизили рівень своєї "переоціненості".

Так, якщо норвезька крона в липні 2008 року вважалася найбільш переоціненою валютою (121%), то тепер вона також утримує лідерство, але втратила половину вартості і вже дорожча своєї реальної вартості на 72%.

Найдешевший бігмак продається в Гонконзі (1,72 долара) і Україні (1,83 долара). Найдорожчий - у Норвегії (6,15 долара) - в 1,7 рази дорожче, ніж у США, і в 3,4 рази дорожче, ніж в Україні.

У ЄС американцеві, щоб з'їсти бутерброд, доведеться викласти майже на чверть більше, ніж на батьківщині.

Британський фунт за індексом бігмака 2008 року був переоцінений на 28%, тепер же його вартість до долара майже досягла паритету: з серпня по лютий фунт девальвував майже на 30%. Японська єна, навпаки, зміцнювалась, і її перевага у 27% майже зникла.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: