"Укртатнафта" втрачає татарські корені

Середа, 22 липня 2009, 08:44

Контрольний пакет російської компанії "Татнафтопром", внесений до статутного фонду СП "Укртатнафта", може змінити свого власника вже у вересні.

Про це заявила начальник Казанського міжрайонного відділу служби судових приставив Діна Назіпова, пише газета "Дело".

За її словами, відомство вже завершило роботу над документами, необхідними для реалізації 73,92% акцій.

Після рішення Росімущества частка в "Татнафтопромі" буде виставлена на електронні торги протягом двох місяців.

Реклама:

Як відомо, ці акції спочатку були внеском у статутний капітал "Укртатнафти" татарського акціонера - міністерства майна і земельних ресурсів Татарстану.

Однак у липні 2008 року Арбітражний суд республіки Татарстан наклав арешт на контрольний пакет. Підставою для цього послужив борг "Укртатнафти" за поставлену на підприємство нафту в розмірі 2,45 млрд. гривень, а також 50 млн. гривень неустойки.

Заборгованість "Укртатнафти" за поставлену нафту була сформована в травні-жовтні 2007 року перед трьома Полтавським компаніями - "Таіз", "Авто" і "Технопрогресс".

Будучи пов'язаними з "Татнефть", вони постачали нафту на "Укртатнафту" з Росії.

При цьому українська сторона ставить під сумнів чистоту цих поставок.

"Треба розібратися, куди поділися закуплені нафтопродукти або гроші, які повинні були піти в рахунок оплати", - заявляв раніше радник прем'єра з енергетичних питань Сергій Пашинський.

Як зазначають українські акціонери підприємства, борги за нафту могли сформуватися лише в тому випадку, якщо покупець продукції "Укртатнафти" не розраховувався з підприємством.

У травні-жовтні 2007 року основним покупцем нафтопродуктів "Укртатнафти" виступала компанія "Новойл", також афілійована з "Татнефть".

Як повідомлялося, на аукціоні 27 червня ТОВ "Корсан", підконтрольне Ігорю Коломойському, за 2,1 млрд. гривень придбало 18,296% акцій ЗАТ "Укртатнафта", суперечки через право власності на які точилися останні роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!