НБУ проведе черговий валютний аукціон

Понеділок, 20 липня 2009, 17:39

Національний банк (НБУ) розширює перелік форм свого впливу на валютний ринок, приступаючи до продажу валюти на аукціонах для задоволення потреб юридичних осіб.

Про це повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Участь Нацбанку в роботі валютного ринку в найближчі три дні буде забезпечено в різних формах. Сьогодні - це були інтервенції. Завтра і післязавтра - це будуть різні аукціони. У вівторок буде аукціон для фізичних та юридичних осіб, а в середу - тільки для фізичних осіб" , - сказав він.

За його словами, модель аукціону у вівторок поки остаточно не визначена: може бути застосована голландська або американська схема проведення аукціону.

Як повідомлялося, поки Нацбанк продавав валюту на аукціонах лише для підтримки фізосіб-позичальників: у липні було вже проведено шість таких аукціонів, на яких було продано 34,7 млн. дол., 842 тис. швейцарських франків і близько 67 тис. євро.

Радник голови НБУ повідомив, що в понеділок Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку, за попередніми даними, близько 60 млн. дол., тоді як загальний обсяг торгів доларом склав порядку 130 млн. дол.

"Девальваційній тенденції останніх днів Нацбанк не дасть розгулятися. Сьогодні було зупинено прогресуюче послаблення курсу", - сказав він.

У той же час Литвицький підкреслив, що в операторів ринку не повинна виникати ілюзія відносно виконання НБУ ролі "дійної корови": резерви центрального банку будуть збережені на безпечному рівні.

"Нацбанк буде працювати на ринку в тих обсягах, які вважає достатніми і в тих формах, які забезпечать його ефективну роль у недопущенні надлишкової курсової турбулентності, в тому випадку, коли коливання викликані дією епізодичних, а не трендових факторів", - пояснив він.

НБУ в понеділок заявив про намір продавати валюту на міжбанківському валютному ринку по 7,66 грн./дол. і купувати - по 7,63 грн./дол.: продаж центральним банком валюти визначила зниження ринкових котирувань у фінальній частині торгів 20 липня до 7,71-7,84 грн./дол., із стартових рівнів - 7,90-7,94 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!