Азербайджан заморозив "нафтові" плани в Україні

Понеділок, 20 липня 2009, 12:34

Державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR призупинила розгляд проектів, пов'язаних з переробкою нафти в Україні.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на неназваного представника дипломатичних кіл, близького до азербайджанських властей.

Зокрема SOCAR розглядала кілька варіантів своєї роботи в нашій країні.

По-перше, мова йшла про участь держкомпанії у спільному підприємстві на базі двох західноукраїнських НПЗ - "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичині".

Реклама:

По-друге, SOCAR розглядала можливість переробки нафти на Херсонському НПЗ.

Крім того, допускалася можливість будівництва на території України власного нафтопереробного заводу.

Посол України в Азербайджані Борис Климчук стверджує, що SOCAR не остаточно відмовилася від України, але виникло питання з фінансування її проектів.

"Державна нафтова компанія Азербайджану не втратила інтересу до цих проектів. Йдуть обговорення, але з грошима поки негусто", - відзначив він.

Заступник керівника торгової місії при Посольстві України в Азербайджані Тарас Тимчишин додав, що переробка нафти на українських НПЗ вимагає значних капіталовкладень. Зокрема, для здійснення цього процесу необхідна модернізація потужностей заводів.

"Азербайджанська нафта легка, а там технологічні проекти розраховані на важку. Крім того, ринкова вартість матеріалів коливається постійно ", - пояснив Тимчишин.

Як відомо, за станом на 2008 рік реконструкція "Галичини" оцінювалася в 1,3 млрд. доларів, "Нафтохімік Прикарпаття" - в 850 млн. доларів.

На ремонт Херсонського НПЗ необхідно близько 700-800 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: