Уряд доручив "Нафтогазові" готуватися до підвищення цін на газ для населення

Понеділок, 20 липня 2009, 12:22

Кабінет міністрів рекомендує Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України", Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) і ряду міністерств у липні-вересні подати уряду рекомендації щодо перегляду цін на природний газ для населення з 1 жовтня 2009 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з дорученням уряду, закріпленому розпорядженням №795-р від 10 червня "Про затвердження плану заходів на 2009 рік щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України", цим питанням також повинні зайнятися Міністерство палива та енергетики, Міністерство економіки та Міністерство фінансів.

Рекомендації стосуються приведення цін на газ для населення до економічно обгрунтованого рівня, який повинен містити в повному обсязі інвестиційну складову для нарощування власного видобутку газу.

Реклама:

Крім цього, уряд доручив Мінпаливенерго, НКРЕ, Мінекономіки, Мінфіну, Міністерству праці та соціальної політики, Міністерству з питань житлово-комунального господарства та "Нафтогазу України" розробити в липні-серпні та подати уряду план заходів щодо поступового переходу до економічно обгрунтованого рівня цін на природний газ для всіх категорій споживачів.

Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінфіну та НАКу також доручено в липні-серпні підготувати пропозиції щодо залучення "Нафтогазом України" запозичень під державні гарантії для реалізації інвестиційних проектів з облаштування Суботінського нафтового родовища на шельфі Чорного моря, розробки та облаштування Одеського і Безіменного газових родовищ та забезпечення завантаження підземних газових сховищ.

Уряд доручив Державній податковій адміністрації, Мінфіну надати протягом 2009 року "Нафтогазу України" і його дочірнім компаніям ("Укргазвидобування", "Укртрансгаз", "Газ України" і ДАТ "Чорноморнафтогаз") розстрочку зі сплати суми податкових зобов'язань, що виникають у 2009 році, терміном до 60 місяців на умовах податкового кредиту.

Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінфіну, Фонду держмайна України та НАКу доручено в липні-серпні підготувати та подати уряду проект акта про внесення змін у фінансові плани "Укргазвидобування" та "Укртрансгаз" на 2009 рік для поліпшення фінансового стану цих компаній.

Зокрема в проекті акта необхідно передбачити збільшення статутних капіталів "Укргазвидобування" та "Укртрансгаз".

Крім цього, уряд доручив Мінпаливенерго, Мінфіну та НАКу в липні-серпні розробити акти, що стосуються встановлення для видобувних підприємств "Нафтогазу України" нульової ставки рентної плати за природний газ, видобутий в Україні, який реалізується уповноваженому Кабміном суб'єкту для формування ресурсу природного газу, і за газовий конденсат, що видобувається на території України.

Мінпаливенерго, Мінфіну та НАКу в липні-серпні розробити акти, що стосуються встановлення для газотранспортних підприємств "Нафтогазу України" нульової ставки рентної плати за транзитне транспортування природного газу.

Як повідомлялося, 14 липня Кабмін доручив Мінфіну здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в обсязі 18,6 млрд. гривень з метою формування стабілізаційного фонду державного бюджету для збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України".

Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що збільшення статутного капіталу НАКу до 24,2 млрд. гривень дозволить забезпечити безперебійні розрахунки за імпортований газ і його подальшу закачку в підземні сховища (ПСГ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!