Українська економіка виходить на траєкторію росту – Данилишин

Понеділок, 20 липня 2009, 12:10

Незважаючи на складну ситуацію у світі, показники української економіки за червень продемонстрували позитивні зрушення в промисловості і ще раз підтвердили, що найбільш глибока точка падіння вже пройдена.

Про це заявляє міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

На його думку, економіка вже починає рух вгору.

Зокрема, в порівнянні з травнем у червні обсяги промислового виробництва зросли на 3,1%, в той час як в середньому за 2000-2008 роки зростання становило лише 1,4%.

Реклама:

Позитивну динаміку розвитку продемонстрували практично всі види промислової діяльності, крім виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення (мінус 2,6%).

Так, легка промисловість показала зростання 14,2%, деревообробна - 10,1%, целюлозно-паперова - 3,9%.

В зростання також пішло виробництво неметалевої мінеральної продукції (5,1%), хімічна (4,2%) і металургійна промисловість (1,1%).

Ще одним суттєвим позитивним моментом Мінекономіки вважає зростання виробництва в машинобудуванні (6,9%) - в галузі, якій властивий інноваційний характер розвитку.

Крім того, вперше з початку року в одній з провідних галузей - виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, яка посідає друге місце після металургії в структурі реалізованої промислової продукції, приріст у червні 2009 року до червня 2008 року склав 0,9%.

За інформацією прес-служби Міністерства економіки, це дуже вагомий позитивний фактор.

Свій розвиток продовжує демонструвати та сільське господарство.

Зростання обсягів виробництва в галузі, за підсумками січня-червня 2009 року, склало 2,6%, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах - 7,9%.

Ця ситуація була забезпечена зростанням обсягів виробництва як рослинної продукції (на 4,9% - за станом на 1 липня 2009 року намолочено 1,7 млн. тонн зерна), так і тваринною (плюс 2,3%).

"З огляду на пожвавлення внутрішніх процесів в Україні та перші ознаки того, що на світовому ринку ситуація теж починає поступово поліпшуватися, можна очікувати формування у ІІ півріччі поточного року, як і передбачалося, стійкої тенденції до уповільнення темпів падіння виробництва і до повернення у 2010 році національної економіки на траєкторію росту ", - вважають у Мінекономіки.

Як повідомлялося, у червні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що криза в Україні триватиме ще півтора роки.

У липні Тимошенко висловила сподівання, що в Україні, як і в світі, пік світової фінансової кризи вже пройшов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: