У Києві образилися на слова Євросоюзу щодо зони вільної торгівлі

Четвер, 2 липня 2009, 13:49

У Міністерстві закордонних справ України здивовані заявою посла Єврокомісії з приводу затягування країною передачі європейській стороні пропозицій щодо тарифної політики щодо ряду найменувань продукції в рамках створення зони вільної торгівлі.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я здивований неадекватною, поспішним заявою, яка вчора була озвучена послом Єврокомісії в Україні", - сказав він.

При цьому Єлісєєв поінформував, що всі пропозиції українська сторона вже передала європейським колегам.

Реклама:

"Цікаво, що саме делегація Європейського союзу відмовляється обговорювати тарифні пропозиції під час раунду переговорів щодо зони вільної торгівлі, який наразі проходить у Києві. Тобто, все навпаки", - сказав він.

Заступник голови МЗС додав, що вранці по телефону розмовляв з головою делегації ЄС на переговорах з Україною, який висловив здивування з приводу цієї заяви і обіцяв розібратися.

"Розглядаємо останню заяву посла про нібито затягування українською стороною подачі пропозицій і неможливості підписати угоду (про асоціацію) до кінця поточного року як банальний політичний тиск на Україну для того, щоб спонукати без застережень прийняти пропозиції ЄС", - підкреслив Єлісєєв.

За його словами, українська сторона досить спокійно ставиться до такого тиску ЄС і продовжуватиме дії, спрямовані на захист національних інтересів, у тому числі що стосуються українського виробника, який повинен отримати "справжній доступ до ринків ЄС".

"В іншому випадку всі твердження ЄС щодо економічної інтеграції залишаються тільки абстракцій", - сказав Єлісєєв.

Говорячи про терміни підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, він зазначив, що раніше обидві сторони домовилися: пріоритетом у переговорах має стати якість і змістовність цього документа, а також досягнення розумного балансу інтересів обох сторін.

Як повідомлялося, у середу глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що українська сторона зволікає з наданням європейським партнерам своїх пропозицій на низку найменувань продукції, яка обкладатиметься митом після створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: