Тимошенко знову хоче податок на нерухомість

Четвер, 2 липня 2009, 13:11

Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко вважає за доцільне розглянути наступного тижня у Верховній раді законопроект про податок на нерухомість.

Про це вона заявила у четвер на засіданні Ради голів сільських і селищних рад при Кабінеті міністрів, повідомляє агентство "УНІАН".

Кабінет міністрів пропонує ввести податок на квартири площею понад 150 кв. м.

Про це йдеться в законопроекті №3533 "Про податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки", внесеному Кабміном у Верховну Раду 22 грудня 2008 року.

Реклама:

Згідно із пояснювальною запискою, документом передбачається введення податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки.

Зокрема, платниками податку планується визначити фізичних осіб, зокрема фізосіб-підприємців, а також юридичних осіб - власників будівель.

Об`єктами оподаткування мають бути будівлі, окрім тих, які перебувають у власності установ і організацій іноземних держав.

Базою оподаткування пропонується визначити загальну площу об`єктів нерухомості, яка визначатиметься на підставі даних, що надаються органами, які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Ставки податку з розрахунку на рік складають 1% суми щомісячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатного населення на 1 січня звітного податкового періоду, за 1 кв. м загальної площі об`єкту оподаткування.

Для платників податків встановлено пільги по кожному виду будівель в таких розмірах: 150 кв. м загальної площі по квартирі, що використовується як основне місце проживання; 300 кв. м загальної площі будинку при використанні його як основного місця проживання; 100 кв. м загальної площі садового (дачного) будинку; 100 кв. м загальної площі господарських споруд; 30 кв. м загальної площі гаража.

Зазначені пільги застосовуються до одного об`єкту нерухомості по кожному виду з вище перерахованих незалежно від кількості будівель у власності платника податків.

При цьому органам місцевого самоврядування надається право встановлювати додаткові пільги у вигляді зменшення бази оподаткування.

Планувалося, що у разі ухвалення закону він набере чинності з 1 січня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!