Думка експерта: Зобов'язання Нацбанку вносити до держбюджету додаткові прибутки може обвалити гривню

Четвер, 2 липня 2009, 09:39

Брак коштів у бюджеті змушує уряд шукати всі доступні джерела фінансування.

Таку думку висловив старший аналітик інвесткомпанії "Арт-капітал" Дмитро Монаков, коментуючи інформацію про те, що Верховна рада зобов'язала Нацбанк у 2009 році внести до держбюджету додаткові прибутки у сумі 9,8 мільярдів гривень, отримані від поквартальної різниці доходів і витрат.

За його словами, таким чином НБУ, по суті, частково повертає уряду його ж кошти, отримані раніше в якості процентної дохідності на ОВДП.

"Зараз НБУ є найбільшим власником українських ОВДП вартістю 40 млрд. гривень. За нашими оцінками за останні 12 місяців НБУ отримав близько 3,5 млрд. гривень у вигляді купонної доходності на утримувані ним облігації", - сказав експерт.

Реклама:

За словами Монакова, відплив грошей з рахунку НБУ до бюджету призведе до зростання грошової бази і потім грошових агрегатів.

"Збільшення пропозиції гривні послабить її позиції на валютному ринку, і підтримає девальвацію, яка спостерігається останні 10 днів", - сказав він.

"Якщо темп приросту грошової маси, який становить зараз близько 3% у квартал, збережеться, курс гривні до кінця літа може досягти 8,6 гривень за долар", - прогнозує експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!