НКРЕ хоче поновити планові перевірки обленерго і облгазів

Вівторок, 14 липня 2009, 13:05

Національна комісія регулювання електроенергетики має намір запропонувати Кабінетові міністрів прирівняти енергопостачальні й газопостачальні компанії, що здійснюють поставку електроенергії й природного газу за регульованим тарифом, до підприємств із високим ступенем ризику, щоб відновити планові перевірки їхньої діяльності.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на текст розробленого НКРЕ проекту постанови Кабміну.

Наразі компанії, що здійснюють поставки електроенергії (обленерго) і газу (облгази) за регульованим тарифом належать до суб'єктів господарювання із середнім ступенем ризику.

Комісія нагадує, що відповідно до постанови Кабміну №502 від 21 травня 2009 року НКРЕ зобов'язана припинити до 31 грудня 2010 року проведення планових перевірок таких компаній (крім підприємств із високим ступенем ризику).

Реклама:

Водночас, підкреслює НКРЕ, обленерго й облгази на відміну від постачальників електроенергії й газу за нерегульованим тарифом мають також ліцензії, відповідно, на передачу електроенергії й розподіл природного й нафтового газу, що, відповідно до постанови Кабміну №835 від 17 вересня 2008 року, відносить їх до підприємств із високим ступенем ризику.

"Таким чином, ліцензована діяльність енерго- і газопостачальних компаній за регульованим тарифом безпосередньо пов'язана з ліцензованою діяльністю з передачі електроенергії й із транспортуванням і розподілом газу", - резюмує НКРЕ.

Комісія вважає, що обмеження перевірок таких компаній може призвести до відсутності повноцінного контролю за виконанням ними фінансових зобов'язань перед оптовим ринком електроенергії й компанією "Укртрансгаз" за отриману електроенергію й імпортований газ.

Крім того, підкреслює комісія, при планових перевірках облгазів контролюється дотримання газопостачальними компаніями граничних цін на газ і правильність формування роздрібних цін на нього.

Зауваження й пропозиції зацікавлених осіб до проекту постанови Кабміну приймаються до 12 серпня.

Як повідомлялося, НКРЕ має намір змінити порядок розрахунку єдиних роздрібних тарифів на електроенергію для енергопостачальних компаній, що здійснюють діяльність з поставки електроенергії споживачам за нерегульованим тарифом, з метою забезпечення беззбитковості такої діяльності для них.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: