Вимоги МВФ суперечать антикризовим заходам України?

Вівторок, 14 липня 2009, 08:52

Багато з вимог, які висуває Міжнародний валютний фонд (МВФ) у рамках надання Україні стабілізаційного кредиту, суперечить антикризовим заходам української влади і є непрозорими.

Про це під час круглого столу у понеділок заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, повідомляє агентство "УНІАН".

Зокрема, Україна "зобов`язана обмежити зростання грошової бази відносно 1 січня 2009 року більш ніж на 7-8%".

"Водночас Міжнародний валютний фонд дає прогноз інфляції за рік, мінімум, 13%. Тобто. за результатами року ми звужуємо нашу монетарну базу", - сказав Кінах.

Реклама:

Він відзначив, що з одного боку, Україні забороняють підвищувати показник грошової бази, а з іншого - змушують шукати зовнішні позики.

Те саме стосується фіскальної політики.

"В Україні за 5 місяців цього року роздрібний товарообіг зменшився на 20%, а реальна заробітна плата зменшилася на 10-11%", - відзначив президент УСПП.

За його словами, в цих умовах в країні підвищуються ставки акцизів, поглиблюється проблематика відшкодування податку на додану вартість.

Кінах відзначив зниження платоспроможності національних підприємств в умовах жорсткої фіскальної політики під час кризи.

Крім того, президент УСПП наголошує на необхідності підтримки малого і середнього бізнесу, що, тим самим, могло б допомогти не охолодити економіку.

Як повідомлялося, 10 липня українська влада і місія Міжнародного валютного фонду досягли попередньої домовленості про виділення Україні чергового траншу в рамках програми stand-by у розмірі 3,3 млрд. доларів.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко стверджує, що з самого початку співпраці України та МВФ створено спеціальну антикризову програму, яка фінансово забезпечується траншами МВФ, що робить її збалансованою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!