Суд заарештував 40% акцій "БТА Банку"

Понеділок, 13 липня 2009, 19:49

Господарський суд міста Київ заарештував близько 40% акцій "БТА Банку", але юристи банку вважають, що це не матиме істотного впливу на нього.

Відповідно до визначення суду від 10 липня, акції банку арештовані в забезпечення позову казахського БТА Банку про визнання недійсними угоди про передачу у власність акцій української фінустанови чотирьом компаніям, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, казахстанський БТА Банк вважає незаконним скорочення своєї участі в статутному капіталі київського БТА Банку, оскільки в січні 2009 року колишній заступник екс-голови ради директорів казахської фінустанови Мухтар Аблязов Жасилик Жарімбетов перевищив повноваження розірвавши угоду про придбання пакета акцій української фінустанови.

В результаті даний пакет акції українського БТА Банку було списано на рахунки в цінних паперах ТОВ "Лейкленд Інвестмент", ТОВ "Імпульс Капітал Інвестмент", ТОВ "ГолдФайн Імпорт Інвестмент" та ТОВ "ДробоТрейд Інвестмент".

Реклама:

"Така форма забезпечення позовів загальноприйнятна в судовій практиці ... Це нормально, що до вирішення судового спору ніхто не має права відчужувати акції. Нічого страшного арешт акцій ні для акціонерів банку, ні для самого банку не має", - вважає юрист Катерина Бендус, що представляє інтереси акціонерів українського БТА Банку.

За її словами, арешт акцій не позбавляє їх власників права голосувати на зборах акціонерів.

"Єдиний наслідок арешту акцій - це те, що акції не можна відчужувати. Але наскільки я знаю, відчужувати акції і так ніхто не збирався ... Не виключено, що українські акціонери навіть не будуть оскаржувати це визначення суду", - відзначила експерт.

На думку юриста, київський БТА Банк має переконливу юридичну позицію, яка зводиться до того, що українська кредитно-фінансова установа не має відношення до проблем казахстанського БТА Банку.

"Казахстанський БТА Банк хоче безкоштовно отримати 40% фінансово здорового українського БТА Банку. Все це схоже на рейдерську атаку. За акції ніхто не платив, тому казахстанський банк на них претендувати не може ... судовий позов, що затіяли казахстанська сторона, вважаю малоперспективною" , - зазначила Бендус.

БТА Банк (Київ) заснований 1992 року. За даними Національного банку (НБУ), на 1 квітня 2009 року його найбільшим акціонером був БТА Банк (Казахстан) - 49,9883%.

Разом з тим, київський БТА Банк у квітні 2009 року повідомив, що казахстанський БТА Банк скоротив свою участь у статутному капіталі українського фінустанови до 9,9975%.

Як повідомлялося, за словами заступника голови правління ВАТ "БТА Банк" (Україна) Наталії Сергеєвої, 15 червня цього року під час чергових зборів акціонерів банку було попереджено незаконну спробу заволодіння пакетом акцій українського банку з боку казахського банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: