Росія знову збирається до СОТ самотужки

Субота, 11 липня 2009, 17:19

Президент Росії Дмитро Медведєв відродив ідею самостійного приєднання Росії до Світової торгової організації (СОТ) - через місяць після того, як прем'єр Володимир Путін грюкнув дверима на двосторонніх переговорах з СОТ і оголосив пріоритетом Митний союз з Казахстаном і Білоруссю.

Медведєв на зустрічі "Великої вісімки" в італійському місті л'Аквіла описав два шляхи Росії до СОТ - у складі Митного союзу або самостійно.

"Перший шлях: вступ Митним союзом, що було б гарно, але досить проблематично", - сказав Медведєв, якого цитує агентство Reuters.

Другий шлях Медведєв назвав "більш простим і більш реалістичним". Від 16-літніх двосторонніх переговорів з СОТ, які Путін оголосив завершеними, він буде відрізнятися тим, що Москва погодить переговорні позиції з Мінськом і Астаною.

Реклама:

"Можна вступати по-іншому, можна, погодивши деякі загальні стандарти і позиції всередині "трійки" Митного союзу, вступати окремо, що, на мій погляд, є і більш простим, і більш реалістичним, але при дотриманні, звичайно, прав та інтересів інших учасників, при наявності узгодженої позиції", - сказав Медведєв.

Як відомо, 9 червня Путін підписав документ про "припинення самостійних переговорів про приєднання" до СОТ, а трьома днями пізніше підтвердив, що "стратегічним завданням ми залишаємо вступ до СОТ, але як єдиною митною територією".

За два дні до виступу Медведєва в л'Аквілі міністр економіки Росії Ельвіра Набіулліна також підтвердила цю позицію, спростовуючи припущення міністра торгівлі США Гері Локка про те, що Москва все-таки продовжить двосторонні переговори з СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!