Рахункова палата звинувачує НБУ в порушеннях з рефінансуванням

П'ятниця, 5 червня 2009, 11:58 -

Національний банк (НБУ) приймав неправомочні і необгрунтовані рішення при виділенні рефінансування банкам в кінці 2008 року.

Про це говориться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

"Більшість рішень, прийнятих правлінням НБУ про надання банкам таких кредитів, не відповідала вимогам діючих нормативно-правових актів, при цьому п'ята частина цих кредитних ресурсів була направлена не на фінансове оздоровлення банків, а на кредитування суб'єктів господарювання, наприклад, НАК "Нафтогаз України" , - вважає голова відомства Валентин Симоненко.

Рахункова палата проводила перевірку обгрунтованості виділення таких кредитів за дорученням Верховної Ради. У той же час доступ до відповідних даних було отримано лише на підставі судового рішення: перевіряли рішення щодо рефінансування, які були прийняті в період з жовтня 2008 року до лютого 2009 року, говориться в повідомленні.

"Діяльність по забезпеченню стабільності банківської системи шляхом рефінансування банків під програми фінансового оздоровлення протягом жовтня-грудня 2008 року супроводжувалася прийняттям неправомочних та необгрунтованих рішень, непрозоро, під прикриттям банківської таємниці", - йдеться в повідомленні.

За даними Рахункової палати, в цілому в 2008 році НБУ видав комерційним банкам кредити рефінансування по різним каналам в розмірі 169,5 млрд. грн., Що майже в 16 разів

НБУ надав стабілізаційні кредити під програми фінансового оздоровлення шести банків на суму 39 млрд. грн., йдеться в повідомленні.

"Як показала перевірка, ця мета не була досягнута. Ситуація з ліквідністю і платоспроможністю в цих банках, навпаки, ще більше погіршилася", - зазначає прес-служба.

За даними відомства, виявлені факти надання кредитів рефінансування в обсягах, що перевищують їх встановлені граничні розміри.

"Частина кредитів виділялася банкам, які не відповідають таким додатковим умовам, як організація у формі відкритого акціонерного товариства, із сплаченим статутним капіталом не менш 500 млн. грн. Крім того, НБУ керувався суб'єктивним підходом при встановленні відсоткової ставки за кредитом різним банкам і порядку її сплати" , - додається в повідомленні.

Нагадаємо, "Економічна правда" раніше опублікувала документ Рахункової палати щодо претензій до Нацбанку у питанні рефінансування. 

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: