Треба не з кризою боротися, а думати про те, чому економіка не зростає - експерт

Вівторок, 30 червня 2009, 20:29

Кризи в реальному секторі економіки вже немає, і тепер потрібно не боротися з кризою, а думати про те, чому економіка не показує зростання.

Про це на прес-конференції заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я стверджую, що кризи в країні в реальному секторі економіки вже немає. Криза - це процес падіння виробництва, і цей процес падіння завершився дуже швидко. Розпочавшись в жовтні, він завершився в січні, і лютий-травень, за тими даними, які у нас є, ми спостерігаємо нестійку стабільність і навіть деяке нестійке і суперечливе зростання в таких галузях, як промисловість, будівництво та сільське господарство", - зазначив він.

У той же час, за словами Пасхавера, криза триває у традиційних споживачів української продукції, і в зв'язку з цим падає український експорт.

Реклама:

"Але це говорить тільки про те, що ми достатньо адаптувалися для того, щоб протистояти зниженню експорту і в якомусь сенсі це говорить про те, що ми переорієнтувалися на внутрішній попит в умовах його низького значення", - додав він.

У зв'язку з цим, за словами Пасхавера, слід припинити розмови про те, як боротися з кризою, а краще подумати про те, чому чотири місяці підряд економіка не показує зростання.

"Це значить, що реалізується сценарій тривалого виходу з кризи. І це значить, що ми можемо говорити про те, що ми вступили в певну стадію стагнації. Це краще, ніж криза, але це все одно вкрай складна фаза, при якій урядові треба подумати про принципово іншу політику", - наголосив він.

Зокрема, Пасхавер зазначив, що поки йде падіння, уряд має звертати увагу на реанімаційні заходи, щоб не було колапсу в системних галузях економіки - таких як банківська або пенсійна системи.

"У період дна і тим паче стагнації акцент повинен робитися на політиці стимулювання попиту. І через стимулювання попиту - на стимулювання виробництва", - сказав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: