Європа справедливо остудила надії України на газовий кредит?

Вівторок, 30 червня 2009, 17:50

Євросоюз добре знайомий з українською газовою ситуацією і розуміє, що сума кредиту, яку просить Україна, завищена.

Таку думку висловив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи консультації Єврокомісії з міжнародними фінансовими організаціями, а також Україною та Росією щодо постачання газу в зимовий період.

"Фахівці ЄС та міжнародних фінансових інститутів вже дуже добре розібралися в ситуації і чітко розуміють, що сума. Яку просить Україна, завищена. На сьогодні близько 19,5 млрд. кубометрів газу, що знаходиться в українських сховищах, за великим рахунком, достатньо, щоб перезимувати", - цитує його слова агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Також Омельченко вважає умови, які поставив перед Україною ЄС в обмін на кредит, логічними і виправданими.

Реклама:

"Перебуваючи сьогодні в тяжкому кризовому стані, Євросоюз поставив Україні абсолютно логічну умову: гроші можна виділяти лише за умови реформування газового сектору та НАК "Нафтогаз України", - сказав він.

Експерт підкреслив, що поки не будуть оцінені ризики, які присутні в газовій галузі України, поки не будуть пройдені відповідні процедури, гроші виділені не будуть.

"На сьогодні все залежить від українського уряду. Якщо буде продемонстрована здатність діяти в напрямку реформ, якщо будуть зроблені конкретні кроки назустріч побажанням ЄС, тоді значно зростуть шанси на виділення коштів", - вважає Омельченко.

Однак, за словами експерта, поки що цього не відбувається.

"До президентських виборів реформування газового сектора, а також "Нафтогазу", є малоймовірним. Відповідно шанси на виділення коштів у найближчі два місяці не дуже високі", - відзначив Омельченко.

Як повідомлялося, Євросоюз пропонує Україні кредит для вирішення газових проблем в обмін на структурні реформи в газовій сфері.

Крім того, представники ЄС стверджують, що "Нафтогазу" потрібно тільки 2 млрд. доларів на фінансування закупівель газу, а не 4,2 млрд., як компанія заявила раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: