Уряд в облозі через підвищення акцизу на алкоголь

Середа, 24 червня 2009, 10:31

У Києві перед будівлею Кабінету міністрів України проходить акція протесту проти різкого підвищення акцизів на алкоголь.

Учасники акції також проводять символічне прощання з легальною продукцією вітчизняного виробництва, повідомляє агентство "Українські новини".

У мітингу беруть участь трудові колективи українських виробників горілки, які приїхали до Києва з всієї країни. Мітингувальники збираються вилити на асфальт, символічно прощаючись із легальною продукцією, 10 ящиків горілки, оскільки вже "влітку виробництво алкогольних напоїв може зупинитися, а восени підприємства й зовсім припинять існування".

Акція протесту пов'язана з тим, що 1 липня набирає чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань акцизного збору", який передбачає збільшення ставок акцизного збору на етиловий спирт на 58%, до 34 гривень за 1 літр.

Реклама:

За розрахунками асоціації виробників алкоголю "Укргорілка", внаслідок падіння купівельної здатності населення, виникнуть проблеми з оборотними коштами в підприємств. Збільшення ставки акцизного збору призведе до падіння легального виробництва продукції від 53% до 90(!)%. Підприємства вимушені будуть зупинитися мінімум на 2-3 місяці, а скільки заводів зможуть запустити своє виробництво знову, невідомо, відзначають в Асоціації.

За попередніми підрахунками, без роботи залишаться більше 50 тисяч людей, зайнятих в цій сфері. Без замовлень залишиться величезна армія суміжників лікеро-горілчаної галузі - виробники тари, поліграфії, транспортники, дистриб'юторські компанії і торгівля.

За розрахунками експертів, збільшення акцизу призведе до значного подорожчання продукції, так вартість пляшки 0,5 літра горілки навіть в нижньому ціновому сегменті перевищуватиме 20 гривень. При цьому, на думку фахівців, падіння обсягів вживання легально виробленого алкоголю призведе до катастрофічного скорочення бюджетних відрахувань.

Виробники відзначають, що уряд, приймаючи рішення про дане підвищення акцизів, не взяв до уваги падіння обсягів вживання і виробництва продукції. За рахунок нового акцизу Кабмін планував додатково отримати до бюджету більше мільярда гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!