Думка експерта: долар від падіння утримує його статус

Вівторок, 16 червня 2009, 15:51

Подорожчання долара США по відношенню до євро має епізодичний характер.

Так вважає голова голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

"Фундаментальна поведінка американської грошової одиниці визначається більш глобальними макроекономічні факторами, а також її статусом світової резервної валюти. Саме друга умова і дозволяє триматися долару на плаву на тлі вкрай негативних показників економіки США", - зазначає експерт.

За його словами, падіння курсу долара на світових ринках навесні 2009 року викликало логічний резонанс серед керівництва найбільших країн планети.

Реклама:

"Провідні економічні гравці почали скуповувати девальвуючу валюту, боячись знецінити накопичені в ній за останні 20 років резерви. З іншого боку, деякі країни, зокрема Китай, непублічно сприяли ослабленню долара", - підкреслює Спасіченко.

Представник "Бонум Груп" вважає, що на цьому протистоянні інтересів розвернули свою гру більшість світових біржових спекулянтів.

"Більшість заяв політиків про підтримку/непідтримку долара стали обертатися стрибками його вартості на торгах в 1-5% за кілька днів. Однак, визначати більш тривалий тренд динаміки американської валюти чиновники країн БРІК або ОПЕК не могли й не можуть", - наголосив експерт.

Говорячи про долар як валюту США, а не як про резервну світову, фундаментальні переваги відшукати важко. Зовнішньоторговельний баланс США викликає нерозуміння, особливо в світі недавніх обгрунтувань девальвації гривні на тому ж грунті. За останні два роки, імпорт країни перевищував експорт до 1,73 і 1,66 рази відповідно. За січень - березень 2009 року це співвідношення оцінювалася в 1,5 рази", - додав Спасіченко.

За його словами, в Україні зовнішньоторговельне сальдо в "мінус 17%" (але ніяк не "-73%" і не "-66%") було сприйнято частиною експертів як вірний провісник валютного колапсу.

"Другим чинником, що ставить силу долара під сумнів, є бюджет. Міністерство фінансів США оголосило, що дефіцит бюджету в травні 2009 року склав 189,65 млрд. дол. В порівнянні з торішніми травневими 165,93 млрд. За перші вісім місяців фінансового року (з 1 жовтня) дефіцит досяг 991,95 млрд. Таким чином, річний дефіцит бюджету еквівалентний приблизно 12% ВВП країни. Настільки негативних показників Америка не бачила з часів Другої світової війни", - запевняє голова інвестиційного відділу КУА.

Спасіченко зауважив, що курс грошової одиниці США зараз підтримується, в основному, статусом "світової резервної валюти", "і якщо з нею все-таки станеться найгірше, краще в світі не стане нікому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: