Думка експерта: російсько-білоруська молочна війна - на користь українському споживачеві

Вівторок, 16 червня 2009, 14:17

Росспоживнагляд заборонив ввезення до Росії близько 500 видів молочної продукції з Білорусії. Державний санітарний лікар РФ Генадій Оніщенко пояснив такий крок "технічними" причинами.

"Виробники не переоформили дозвільні документи відповідно до вимог технічного регламенту, що набрали чинності у грудні 2008 року", - зазначив він.

Директор консалтингової агенції ААА Сергій Наливка вважає інакше.

"Це рішення політичне, інструмент покарання неслухняного Лукашенка за нормалізацію стосунків з Заходом. Це форма "нахиляння" Білорусії. Наступного року у них буде газова війна, потім ще якась - повністю за українським сценарієм", - сказав він у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

Наливка переконаний, що молочна суперечка зашкодить Росії.

"Усе це працює проти Кремля. Імперська тупість полягає у тому, що хтось колись вигадав цю невдалу схему і її щоразу реалізовують. ЕС уже це побачив і через британського посла заспокоїв Мінськ", - зазначив він.

Аналітик нагадав, що напередодні Путін запропонував Лукашенку за давні борги Мінська віддати Росії білоруські молочні заводи. "Як нормальний господарник Лукашенко обурився", - розповів Наливка.

Він вважає, що російсько-білоруська молочна війна матиме наслідки і для України.

"У Білорусії - хороше молоко. Тамтешня влада, на відміну від нашої, зробила багато для місцевих виробників. Тепер молочна продукція з Білорусі хлине в Україну. Цей процес вже пішов, і це дуже непогано, бо наш виробник підвищенням якості не займався", - сказав керівник агенції.

"Тож нехай тепер наші виробники дізнаються, що таке справжня конкуренція. Хто не буде ворушитися, той піде з ринку", - прогнозує Наливка.

Для населення ж України російсько-білоруська молочна війна - це плюс, переконаний він. "Ціни стабілізуються, якість покращиться", - говорить аналітик.

Відновлення експорту вітчизняної молочної продукції в Росію очікувати не варто, стверджує Наливка.

"Українському молоку дорога в Росію теж закрита. Наші молочники давним-давно знайшли інші ринки", - підсумував він.

За даними російського уряду, Білорусія постачає до Росії 4 мільйони тонн молока в рік з 6 мільйонів тонн, які виробляє. При цьому ціни на білоруські молочні продукти на 30-50% нижчі, ніж на російські.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: