Думка експерта: Україну очікує відтік капіталу

Четвер, 11 червня 2009, 16:04

Світова фінансово-економічна криза буде ускладнюватися, тому Україні необхідно врахувати реальні та потенційні ризики, загрози і терміново внести корективи в економічний розвиток країни.

Так вважає заступник міністра економіки України, член-кореспондент НАН України Валерій Мунтіян.

"Діапазон ризиків дуже великий - від відтоку капіталу з країни до зростання ціни на нафту до 120 доларів за барель протягом найближчого року", - сказав він.

На думку Мунтіян, погіршення зовнішньої ситуації для України пов'язане з тим, що світова криза ще не досягла дна.

Реклама:

"Інформація про те, що криза йде на спад і підйом американської економіки почнеться через 2,5-3 місяці, необ'єктивна. Підстав для оптимізму поки немає. Світова економіка в період кризи вже втратила 30 трл. доларів. Тільки США вже втратили 10 млн. робочих місць. Сукупний борг цієї країни зріс до 90 трл. доларів. Це свідчить про те, що американська економіка, перш за все, сама має потребу в структурних трансформаційних зміни. А для цього необхідно мінімум 5 років", - сказав вчений.

У зв'язку з цим та з метою забезпечення економічної безпеки України він вважає, що Україні необхідно відійти від доларизації.

"Додаткова емісія США розміром 5 трл. доларів на півтора року в умовах падіння світової економіки дуже небезпечна. Крім того, американці будуть змінювати свою фінансову систему, захищати національну економіку і свого товаровиробника. Вони будуть позбуватися долара", - підкреслив заступник міністра економіки.

Мунтіян вважає, що відхід від доларизації необхідно починати з впровадження інноваційних технологій у фінансово-банківському секторі. Потрібно усунути структурні диспропорції в національній економіці. Крім того, пріоритетом має стати реальний сектор економіки, який забезпечить Україні енергетичну, продовольчу і технологічну безпеку.

За словами вченого, держава повинна поставити собі за стратегічну мету вписатися у висхідну інноваційну хвилю нового технологічного укладу.

Крім того, Мунтіян додав, що динамічна циклічність кризи несе і творчу функцію.

"Якщо ми зосередимо на функції творення всі зусилля і забезпечимо політичну стабільність, то Україна має шанс вийти з мінімальними втратами та забезпечити сталий розвиток", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: