Думка експерта: влітку дефолт "Нафтогазу" допоможе виправити ситуацію на газовому ринку

Четвер, 11 червня 2009, 13:45

Костянтин Бородін, керівник Центру енергетичних досліджень про можливе банкрутство НАК "Нафтогаз України" : 

У сьогоднішній ситуації "Нафтогазу України" допомогло б, перш за все, збалансування надходжень та видатків до початку опалювального сезону. Це насамперед - підвищить платіжну дисципліну споживачів, яка залишається на незадовільному рівні через яскраво виражені корупційні ознаки.

Я маю на увазі той факт, що для розрахунку з "газпромом" 7 січня було залучено фактично емісійні кошти в сумі 3,8 мільярда доларів, це при тому, що підприємства лише однієї, наближеної до влади корпорації ІСД завинили "Нафтогазу" понад 400 мільйонів гривень, або понад 10% позиченої суми.

Я не сумніваюся, що такий самий режим сприяння застосовується і для інших підприємств - можливо, пана Жеваго, можливо, ще когось близького до діючої влади. Це при тому, що постачання газу споживачам без отримання оплати за цей газ заборонено цілою низкою законодавчих актів.

Реклама:

Якщо дивитися в перспективу, то, звичайно, неможливо сьогодні збалансувати фінансовий стан "Нафтогазу" доти, доки діють нинішні контракти з "Газпромом" і доки продовжується популістська лінія щодо вартості газу для внутрішніх українських споживачів.

За 4 місяці 2009 року, коли закупівля здійснювалася за цінами 360-271 долар за тисячу кубометрів, середньозважена ціна продажу газу "Нафтогазом України" складала 254 долари.

На сьогодні існує три можливості виходу з цієї ситуації. Перше - перегляд формули ціноутворення на імпортний газ, яка є невигідною. Друге - це, знову ж таки, перегляд газових домовленостей в частині підвищення ставок транзиту.

Третя можливість лежить у підвищенні ціни на газ для внутрішніх споживачів, насамперед для теплокомуненерго. Вони споживають близько 14 мільярдів кубометрів газу на рік, і ціна для них становить близько 154 доларів за сьогоднішнім курсом. Саме такі операції тягнуть "Нафтогаз України" на дно.

До речі, хочу спростувати тезу Юлії Володимирівни про те, що кошти, надані "Нафтогазу" 7 червня, не емісійні і будуть повернуті після продажу газу, закачаного в сховища.

Наведу цифри. За травень у сховища закладено близько 1 мільярда кубометрів газу. Його закупівельна вартість - 271 мільйон доларів, вартість реалізації, навіть якщо взяти максимальну ціну 228 доларів упродовж року, виручка складе лише 228 мільйонів доларів.

А, як відомо, кредит Ощадбанку складає 500 мільйонів доларів. Таким чином, сальдо цієї операції від'ємне.

Це все - теоретичні рекомендації. Насправді ж уряд Тимошенко пручатиметься і не переглядатиме контрактів з "Газпромом" хоча б з тієї причини, щоб не визнавати своєї помилки при їх укладанні 19 січня. Вони лишатимуться такими, як вони є, до січня 2010 року.

Єдині зміни можуть бути у зв'язку з очікуваним зривом платежів і примусовому переведенні України на передоплату. "Нафтогаз України" скоріш за все зірве платіж протягом літніх місяців - 7 липня або ж 7 серпня, і, таким чином, компанія опиниться в стані дефолту.

В такій ситуації єдиною можливістю виправлення ситуації є дефолт "Нафтогазу". Таким чином зникне контрагент, з яким у "Газпрому" укладені контракти, і це відкриє дорогу для повторного обговорення. Думаю, що фактично, шлях буде таким.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: