"Газпром" дав Європі 10 років на роздуми

Четвер, 11 червня 2009, 11:05

Європейський союз має вирішити, чи хоче він і надалі отримувати російський газ, чи ж постати перед можливістю його втрати у майбутньому.

Про це заявив заступник голови "Газпрому" Александр Медвєдєв в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі".

"Лише три країни можуть бути постачальниками газу трубопроводами у тривалій перспективі: Росія, Іран та Катар. Тому, іншого вибору, як мати справу з цими постачальниками немає. Європа має визначитися, як чинити у цій ситуації. І якщо Європа не потребує нашого газу, тоді ми шукатимемо як продати свій газ у інший спосіб", - сказав він.

Євросоюз, однак, намагається зменшити свою залежність від російських постачань після січневої кризи, коли Москва - через суперечки з Україною - перекрила крани на газогонах до Західної Європи.

Реклама:

Європа таким чином постала перед питанням можливості, чи неможливості уникнути залежності від російського газу.

Газове питання спричиняється до зростання тертя між Москвою і Брюсселем, яке вже називають новою "Великою грою" між Росією та Заходом за джерела енергії.

"Газпром" досі вміло маніпулював у цій грі з метою посилити газову залежність Європи.

Попри різкі зменшення доходів від продажу газу російський монополіст намагається збудувати два нових газопроводи у Європі загальна вартість яких сягне 20 млрд. доларів.

Олександр Медвєдєв також попередив, що у наступних двох кварталах можливе подорожчання газу через подорожчання нафти, яке спостерігається зараз і позначиться на газовій ціні через півроку.

Він також визнав, що останні п'ять місяців, попри занепокоєння Москви, платежі з України здійснювалися в строк і в повному обсязі.

Він, однак, додав що в "Газпромі" не підтримують ідею перенесення на українські кордони пунктів продажу газу європейським споживачам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!