АМКУ не хоче розголошувати подробиці розслідування щодо "Київстару"

Середа, 27 травня 2009, 18:42

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оголосив про проведення розслідування на предмет дотримання компаніями Telenor Mobile Communications АСС, "Київстар" та "Сторм" конкурентного законодавства.

Підставою для проведення розслідування стало виявлення "ознак здійснення операторами антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем на ринку мобільного зв'язку", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на повідомлення прес-служби АМКУ.

Згідно з повідомленням, цю справу комітет порушив за результатами розгляду матеріалів, отриманих від Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ).

"На даний час комітет не може зробити оприлюднити інші деталі розслідування, оскільки залучені сторони визначили інформацію у справі як конфіденційну. Відповідний порядок роботи комітету з цією інформацією встановлений конкурентним законодавством", - говориться в повідомленні.

Реклама:

На думку Telenor за цим розслідуванням "стоїть компанія Farimex".

Зокрема, у повідомленні Telenor говорилося про те, що компанія була офіційно повідомлена про початок розслідування 7 травня 2009 року.

За заявою голови операційного відділу Telenor у Центральній та Східній Європі Яна Едварда Тігесена, Farimex увів АМКУ в оману.

Farimex стверджує, що Telenor, "Київстар" та "Сторм" порушили антимонопольне законодавство України, включивши до угоди акціонерів "зобов'язання про неучасть".

Як повідомлялося, влітку 2008 року Farimex порушив судову справу проти Telenor, "Вимпелкома" та "Альтімо" в Арбітражному суді Ханти-Мансійського автономного округу в Західному Сибіру (Росія).

Farimex звинуватив всі три компанії у фінансових втратах "Вимпелкома", викликаних перешкоджанням купівлі "Українських радіосистем" (УРС).

Суд визнав Telenor єдиним винним у запізнілому виході оператора на український мобільний ринок і зобов'язав його виплатити "Вимпелкомові" 2,8 млрд. доларів компенсації за понесені збитки.

Це рішення було скасовано Омський судом 29 грудня 2008 року.

Однак, 20 лютого 2009 року суд зобов'язав Telenor виплатити 1,7 млрд. доларів компенсації.

Суд видав Farimex виконавчі документи на стягнення вказаної суми, в результаті чого 11 березня 2009 року було накладено арешт на акції Telenor у "Вимпелкому".

Telenor подав апеляцію на рішення Омського суду. Слухання справи відбудеться в суді м. Тюмень 26 травня 2009 року.

Компанія Telenor є одним з найбільших оператором у світі.

В Україні компанія є найбільшим акціонером оператора мобільного зв'язку "Київстар" (56,5% акцій), ще 43,5% належать російській компанії "Сторм" (43,5%), що входить у групу компаній "Альфа". Крім того, Telenor володіє 33,8% акцій "Вимпелкому" (в Україні - ТМ Beeline).

Компанія Farimex зареєстрована на Британських Віргінських островах і є власником депозитарних розписок, еквівалентних 0,002% акцій "Вимпелкома".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: