Банкіри закликають владу зробити реальні кроки щодо рекапіталізації

Субота, 23 травня 2009, 11:58

Влада повинна зробити реальні кроки щодо рекапіталізації.

Про це заявили українські банкіри під час круглого столу, організованого газетою "Дзеркало тижня" для представників недержавних банків України. 

Як зазначив віце-президент Альфа-банку (Україна) Роман Шпек, сьогодні проблемні банки заважають відновити нормальне функціонування міжбанківського ринку.

"Тому проблему семи банків (поданих на рекапіталізацію) треба вирішувати найближчим часом. Це допоможе стабілізувати ситуацію в усій банківській системі", - сказав він.

Реклама:

Аналогічної позиції дотримується голова правління ВТБ Банку (Україна) Вадим Пушкарьов, котрий наголосив, що бездіяльність держави може спровокувати другу хвилю кризи.

"Тут, зокрема, велика загроза йде з боку тих семи банків, які подаються на рекапіталізацію і державну участь у капіталі. У запасі - кілька місяців, поки працюватиме тимчасова адміністрація та діятиме мораторій на виконання зобов'язань перед кредиторами. Якщо за ці місяці нічого не зміниться (а до того вже йде), то це може позначитися на всій банківській системі", - застеріг він.

Голова наглядової ради "Платінум банку" Юрій Блащук відзначив, що якщо процес рекапіталізації пройде швидко і менше буде всіляких "підпільних" переговорів, це позитивно позначиться, перш за все, на підвищенні довіри до банків.

"Ще з часів Союзу значна частина населення звикла покладатися на державу, сподіваючись на її захист. Для цієї групи вкладників рекапіталізація необхідна як підтвердження сили держави", - вважає він.

"Ми чуємо переважно гасла, але практично жодної методології, як мінімум у тих документах, які реально на сьогодні існують", - заявив, у свою чергу, почесний президент Укргазбанка, народний депутат Василь Горбаль.

При цьому він відзначив, що теза про те, що рекапіталізація повинна відбутися тільки після реструктуризації зовнішніх запозичень проблемних банків, здається досить сумнівною.

"Адже спочатку заявлялося, що банки будуть рекапіталізовані, а потім сказали: спершу треба домовитися з іноземними інвесторами", - зазначив він.

"А хто уповноважений із ними домовлятися? Власники, тимчасовий адміністратор чи вже ті команди, які зайдуть у ці банки і матимуть реальні повноваження? На жаль, із кожною черговою нарадою залишаються здебільшого запитання. Не були дуже корисними наші численні непублічні зустрічі в НБУ, у президента, у Кабміні", - наголосив Горбаль. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!