В "Нафтогазі" перебільшують свої заробітки?

П'ятниця, 22 травня 2009, 11:07

Завдяки відстрочці із сплати податків НАК заробила втричі більше.

Експерти відзначають, що без отримання відстрочки по сплаті податків зростання прибутку "Нафтогаз України" не було би настільки великим, пише видання "Комерсант-Україна".

Відповідно до фінансової звітності, чистий прибуток НАК "Нафтогаз України" за I квартал склав 32,1 млрд. грн., що втричі більше, ніж за аналогічний період 2008 року, повідомляє прес-служба компанії.

Валовий прибуток НАК за звітний період склав 3,2 млрд. грн., у той час як за I квартал 2008 року компанія отримала валовий збиток в 900 млн. грн.

В "Нафтогазі" зростання прибутку пояснюють виходом на ринок промислових споживачів - в I кварталі 2008 року цю функцію виконувало ЗАТ "УкрГаз-Енерго".

Загальні надходження від продажу 14 млрд. кубометрів газу в I кварталі склали 15,6 млрд. грн., розповів прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський.

Ці кошти були використані для погашення заборгованості в 11,9 млрд. грн. за придбані 4,8 млрд. кубометрів газу. Інший газ було піднято з українських ПСГ, причому за нього НАК розрахувалася з коштів, отриманих в якості передоплати за транзит від "Газпрому".

Нагадаємо, "Газпром" переписав "Нафтогазу" належні RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів природного газу - "Нафтогаз" розрахувалася за них передоплатою за транзит газу.

Якщо вважати прибуток "Нафтогазу" за I квартал з урахуванням виданої раніше державою відстрочки по сплаті податків, вона не перевищить 100 млн. грн., говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Петро Грішин.

"Ближче до кінця року ця цифра все одно з'явиться, оскільки НАК повинна буде розрахуватися за податковою розстрочкою", - відзначає він.

Нагадаємо, в I кварталі "Нафтогазу" була надана відстрочка по податкових платежах на суму 3,1 млрд. грн. А в середині травня компанія отримала ще одну відстрочку - по сплаті податків при закачуванні природного газу в підземні сховища газу на суму 6,7 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!