Жеваго намагається вберегти свою "імперію" від Коломойського?

Вівторок, 19 травня 2009, 10:34

19 травня у вівторок в Англії відбудуться збори акціонерів Ferrexpo, до складу яких входять Костянтин Жеваго і група "Приват".

Одним з найбільш гострих питань на зборах акціонерів є надання права раді директорів здійснити зворотний викуп (buy-back) 10% акцій Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі, пише видання "Дело".

У випадку позитивного рішення про викуп акцій на зборах можливі два варіанти: компанія викуповує акції або з ринку, або у діючих акціонерів.

Перший варіант малоймовірний, вважає старший фінансовий аналітик ІК Astrum Investment Management Юрій Рижков, оскільки відбудеться зменшення free float компанії до 4%, що істотно зменшить привабливість акцій компанії на ринку.

У другому випадку продавцем акцій могла б стати компанія Fevamotinico, яка належить Костянтину Жеваго і володіє 51% акцій Ferrexpo.

"Після продажу 10% акцій Жеваго залишився б найбільшим акціонером FerrexpoFevamotinico залишився 41%-ний пакет), отримавши близько 100 млн. дол. (по поточних котируваннях 10%-ний пакет коштує близько 123 млн. дол.) для вирішення проблем свого бізнесу в Україні - банку "Фінанси та Кредит" та підприємств машинобудівної галузі", - підкреслив експерт.

Керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко стверджує, що поточна ринкова ситуація сприяє планам Костянтина Жеваго.

Адже якщо на початку квітня акції Ferrexpo котирувалися на LSE на рівні 0,6-0,62 фунта стерлінгів, то за станом на 27 квітня курсова вартість акції була вже на рівні 1,315 фунта.

"Схоже, що Жеваго правильно розрахував свої дії. Правда, при цьому становище міноритарних акціонерів гірничорудного концерну на тлі майбутнього buy-back важко назвати виграшним", - розповідає експерт.

Міноритарні акціонери Ferrexpo у світлі майбутнього викупу акцій вже висловлюють побоювання, що частина загальної акціонерної власності буде перерозподілена на користь одного конкретного акціонера.

Деякі експерти запевняють, що Ferrexpo не стане жертвувати своєю ліквідністю та викуповувати пакет в 10% до поліпшення перспектив світового ринку залізної руди, який значно втратив за останні дев'ять місяців внаслідок впливу світової кризи.

У лондонському офісі компанії Ferrexpo не стверджують, що ймовірність зворотнього викупу дорівнює 100%. Менеджер по зв'язках з інвесторами Ferrexpo Гейвін МакКей пояснив, що рада директорів просто продовжує термін дії прав компанії на викуп акцій у відповідності до законодавства Великобританії.

"Внаслідок несприятливих глобальних економічних умов Ferrexpo працює в режимі економного використання фінансових та виробничих ресурсів, отже, ймовірність викупу акцій не є високою", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: