НБУ обмежив терміни рефінансування банків

Вівторок, 12 травня 2009, 11:01

Національний банк (НБУ) буде надавати рефінансування на термін до 90 днів, тоді як на цей час він може виділяти його на термін до року.

Відповідна норма передбачена новою редакцією Положення про регулювання Нацбанком ліквідності банків України, затвердженої постановою НБУ №259 від 30 квітня і зареєстрованої в Мін'юсті 6 травня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до тексту документа, оприлюдненого у вівторок на сайті Верховної Ради, він вступає в силу через 30 днів після реєстрації в Мін'юсті.

У чотири рази скорочено також і максимальний термін випуску депозитних сертифікатів Нацбанку - з року до 90 днів.

Реклама:

Нова редакція також скоротила кількість інструментів рефінансування, виключивши з них операції з обміну іноземної валюти на національну з метою підтримки ліквідності банків (своп) і "інші операції" (операції на валютному ринку), але окремо виділивши операції з державними облігаціями України.

У переліку залишилися також операції з рефінансування (постійно діюча лінія рефінансування для надання банкам кредитів овернайт, кредити рефінансування терміном до 90 днів), операції репо (прямого та зворотного) та операції з власними депозитними сертифікатами (депозитні сертифікати овернайт і до 90 днів).

Як повідомлялося, внесення змін до порядку рефінансування банків було однією з попередніх умов отримання Україною другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand by.

Рада директорів фонду прийняла позитивне рішення про виділення Києву 2,85 млрд. дол. 8 травня.


Гроші третього траншу МВФ Україна отримає після 15 червня

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: