ЄЦБ ще має, куди зменшувати ставку

Понеділок, 6 квітня 2009, 14:51
Європейський центральний банк (ЄЦБ) ще має можливість змінювати ключову процентну ставку і збільшувати обсяги ліквідності на ринку.

Про це в ефірі австрійського ток-шоу заявила член Керуючої ради ЄЦБ Гертруда Тумпель-Гугерель, повідомляє Reuters.

"Існують варіанти маневрування ключовою процентною ставкою і операціями на грошовому ринку, включаючи збільшення терміну погашення або додаткову емісію цінних паперів", - сказала вона.

Ключовим елементом у стратегії ЄЦБ з пожвавлення економіки є збільшення припливу грошей у банки, тому що єврозона більшою мірою залежить від банківського фінансування, ніж від ринків капіталу, на відміну від США та Великої Британії.

На думку Тумпель-Гугерель, доступне фінансування для компаній - основна умова для економічного піднесення, хоча ряд економічних показників в останні місяці вже сигналізує про позитивні зміни.

Реклама:

Як повідомлялося, у четвер ЄЦБ знизив базову процентну ставку до 1,25 відсотка, обдуривши очікування аналітиків, які передрікали більш різке зниження.

Розчарувало експертів і те, що ЄЦБ не збільшив термін погашення позики для банків і не приступив до купівлі боргів, на відміну від інших провідних центробанків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!