Світова криза скінчиться вже цього року?

Субота, 4 квітня 2009, 12:05

Ознаки молодих паростків у глобальній економіці вселяють надію, що рецесія може досягти дна в цьому році, відкривши шлях до відновлення в 2010 році.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на статтю у Financial Times.

Однак економісти попереджають, що рецесії рідко розвиваються прямолінійно, і помилкові підйоми не рідкість перед тим, як реальне економічне одужання набере сили.

Оскільки світова економіка виявилася незвіданою територією, мало хто з експертів впевнений у власних прогнозах.

Реклама:

І все ж таки є ознаки, що темпи погіршення економічної ситуації сповільнилися в порівнянні з кінцем 2008 року, коли здавалося, що глобальна економіка летить у прірву.

Так, у Британії, за оцінками Бена Броудбента з Goldman Sachs, індекси менеджерів із закупівель нині знижуються на 3% у річному вирахуванні в порівнянні з 7% у четвертому кварталі 2008 року.

В економіці США відзначаються на диво здорові показники роздрібних продажів, що свідчать про зростання споживчих витрат більш ніж на 1% у першому кварталі. Продажі житла, схоже, наближаються до дна, хоча ціни на цьому ринку продовжують падіння.

У Китаї офіційний індекс менеджерів із закупівель у березні повернувся в позитивну зону.

Мільйони німецьких споживачів прийняли пропозицію щодо стимулювання в розмірі 2500 євро за обмін старих автівок на нові, економічні моделі, забезпечивши сильне, хоча і короткострокове, зростання обсягів виробництва.

"Я бачу зелені пагони. Ідеться не про поточний квартал, а про однин-два наступні квартали", - говорить головний економіст відділу американського Goldman Sachs Ян Хаціус.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!