Ющенко у Празі поговорить про нафтотранспортний коридор

Четвер, 30 квітня 2009, 13:41

Президент Віктор Ющенко ініціює зустріч керівництва країн-учасниць проекту Євразійського нафтотранспортного коридору 7 травня в Празі.

Про це він сказав на зустрічі з послами Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі, Чехії і главою представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануелем Пінта Тейшейра, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Я ще раз прошу вас донести цю позицію до відома керівництва держав і урядів і невідкладно організувати зустріч 7 травня в Празі", - сказав Ющенко.

Зокрема, він заявив про необхідність невідкладно приступити до реалізації проекту Євразійського нафтотранспортного коридору (ЄНТК).

Реклама:

У цьому питанні, на його думку, виключно важливою є підтримка Єврокомісії.

Ющенко підкреслив, що з ініціативи Польщі в резервах Єврокомісії передбачено 130 млн. євро на реалізацію проекту ЄНТК.

"Виходячи з цих позицій, пропоную під час енергетичного саміту 7 травня в Празі провести зустріч також за участю голови Єврокомісії", - сказав глава держави.

Також у своєму вступному слові президент особливо відзначив затвердження технікоекономічного обгрунтування (ТЕО) проекту, назвавши його таким, що відповідає інтересам як постачальників і транзитерів, так і споживачів.

"Хочу особливо підкреслити, що сьогоднішнє ТЕО є спільним проектом постачальників, транзитерів і споживачів. ТЕО підтверджує конкурентоспроможність на всіх етапах створення проекту", - зазначив Ющенко.

Презентація проекту ЄНТК спільного підприємства "Сарматія", за його словами, має відбутися у кінці травня - на початку червня 2009 року.

Як відомо, на саміті з ініціативи "Східного партнерства" 7 травня в Празі будуть розглядатися питання енергосектору, розвитку транскордонної співпраці, формування спільної транзитної політики, розвитку малого бізнесу та співробітництво з профілактики та боротьби зі стихійними лихами техногенними катастрофами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!