Антикризові заходи в Україні приречені на невдачу?

Четвер, 30 квітня 2009, 11:42

Будь-які антикризові заходи українського уряду приречені на невдачу, оскільки в суспільстві превалює тотальное недовіра до державних інститутів.

Про це заявив директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць під час круглого столу, пише видання "Дзеркало тижня".

На його думку, тотальна недовіра суспільства до дій влади призводить до відсутності ефективної взаємодії держави та недержавного сектору економіки.

"Нещодавно у Франції було проведено цікаве дослідження, об'єктом якого стали 133 держави, за винятком країн" великої двадцятки ", - поінформував науковець.

Результати показали, що тільки 20 країн змогли за останні 50 років скоротити своє відставання від G-20. Решта 113 - не змогли просунутися нікуди.

Більше того, 43 країни, тобто майже половина, мають виключно формальну державну атрибутику, попав в повну залежність від трансконтинентальних та регіональних корпоративних кланів ".

Геєць вважає, що Україна знаходиться в числі 113 відстаючих і опинилася перед більш ніж очевидною загрозою потрапити в число 43 квазісуверенних держав саме з причини недовіри до державних інститутів.

Саме дефіцит суспільної довіри, на думку вченого, не дозволяє хоча б частково вивести з тіньового обігу (як мінімум 40% ВВП, або 400 млрд. грн.) І з готівкових заощаджень населення (від 30 до 60 млрд. дол.) гігантські обсяги додаткових внутрішніх ресурсів, яких сьогодні так потребує економіка в цілому.

Тому ключовим викликом, на думку Геєця, є вирішення проблеми якісного виконання державою своїх ключових функцій та відновлення довіри з боку суспільства.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!