Держфінпослуг оголошує Нацбанку війну

Четвер, 30 квітня 2009, 10:57

Голова Держфінпослуг поставив Національному банку ультиматум й загрожує йому судами.

Якщо через тиждень НБУ не почне реагувати на вимоги небанківських фінансових компаній по поверненню банківських депозитів, комітет обіцяє звернутися до судів і прокуратури з претензіями до банків.

За словами Віктора Суслова, юристи Держфінпослуг також розглядають можливість подачі судового позову на Нацбанк, пише видання "Дело".

"Ми вже неодноразово зверталися до Нацбанку з проханням вирішити проблеми із замороженими депозитами у банках небанківського фінансового сектора, а також підтримати ринок кредитних спілок. Але НБУ на контакт не йде, ігноруючи всі наші звернення", - заявив Суслов на засіданні Консультаційно-експертної ради Держфінпослуг.

Реклама:

"Скільки можна писати звернення до різних органів влади та в НБУ?! Ми їх пишемо з осені минулого року, між тим з кожним днем банків, які не віддають нам депозити, а також затримують гроші на поточних рахунках, стає все більше і більше", - обурюється генеральний директор асоціації "Страховий бізнес" Людмила Білошицька.

За словами голови правління "Об'єднання кредитних спілок" Програма захисту внесків" Івана Вишневського, вже є прецеденти, коли перераховані кредитними спілками через банки відрахування до Пенсійного фонду так в нього і не поступили.

Причому, небанківські фінансові структури мають намір подавати позови не з вимогою повернути депозити, а з вимогою визнати банки, які депозити не віддають, банкрутами (у зв'язку з невиконанням ними зобов'язань перед кредиторами-вкладниками).

Члени Консультаційно-експертної ради Держфінпослуг також домовилися про синхронний виступ - обмін інформацією, досвідом та юридичними експертизами.

Але серед експертів, знайшлися й такі, що сумніваються в доцільності публічної війни між фінансовими ринками країни.

"Адже якщо ми повідомимо в ЗМІ, на які банки подали позови про визнання їх банкрутами, вони одразу ляжуть і не зможуть віддати нам гроші", - сказав один із присутніх на раді.

Тому фінансисти вирішили протягом тижня зробити "останнє китайське попередження" - ще раз написати представникам влади, включаючи НБУ, мирне звернення з проханням віддати кошти, заморожені на банківських депозитах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!