Механізм розрахунку лімітів валютної позиції НБУ шкодить учасникам ринку?

П'ятниця, 3 квітня 2009, 19:28

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) вважає оновлення Національним банком України механізму розрахунку лімітів валютної позиції небезпечним кроком.

Про це ідеться в заяві УКБС, розповсюдженій її прес-службою.

"Підхід Нацбанку щодо розрахунку лімітів валютної позиції в перспективі несе потенційні ризики за зобов'язаннями банків в інвалюті, що може істотно знизити інвестиційну привабливість вкладень в банківську систему України", - ідеться в заяві.

Згідно з документом, внесення фундаментальних змін до норми обліку та управління валютними ризиками через запровадження нових підходів до розрахунку лімітів валютної позиції закріплені постановами НБУ, які вступають в силу 23 квітня.

Реклама:

"Розуміючи прагнення Національного банку сприяти збільшенню пропозиції іноземної валюти на ринку, УКБС у свою чергу не погоджується з вирішенням цієї задачі шляхом внесення змін до методики розрахунку відкритої валютної позиції. Тобто встановленням лімітів, з розрахунку яких виключені сформовані резерви за активними операціями та позабалансові зобов'язання - вимоги в іноземній валюті", - відзначається в заяві.

На думку експертів асоціації, пропоновані регулятором підходи до розрахунку лімітів валютної позиції не відповідають логіці управління валютним ризиком.

"Результатом може стати зменшення активів банків, втрата їх платоспроможності, яка буде мати вкрай негативні наслідки для банківської системи країни", - відзначається в заяві.

УКБС пропонує НБУ розглянути аргументи асоціації щодо недоцільності зміни діючої методики розрахунку лімітів валютної позиції, яка відповідає економічній суті управління валютними ризиками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!