Рішення G20 обмежать роль США

П'ятниця, 3 квітня 2009, 12:00

Рішення саміту G20 можуть привести до створення нового світового порядку, роль США в якому буде істотно менше, а вплив міжнародних організацій і країн, що розвиваються, зросте.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

"Президент США Барак Обама став одним із перших американських політиків, який визнав, що час "світу по-американськи", можливо минув, як до цього вичерпала себе ідея "британського світу", пише газета The New York Times.

"Рузвельту і Черчиллю було набагато легше домовитися за бренді. Але це не той світ, у якому ми живемо, не той світ, яким він повинен бути", - сказав Обама на зустрічі з журналістами.

"У такому складному світі, як нинішній, нам вкрай важливо зуміти побудувати партнерські відносини, а не просто диктувати рішення", - зазначив Обама на прес-конференції за підсумками саміту.

Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що рішення саміту дозволять відійти від англо-саксонської моделі вільних ринків завдяки більш жорсткому регулюванню хеджевих фондів та інших фінкомпаній.

"Країни, які раніше були готові захищати ідею мінімального втручання будь-якою ціною, тепер визнають, що необхідна більш відчутна присутність держави в економіці, щоб подібна криза ніколи більше не повторювалася", - заявив президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кірхнер.

"Багаті країни заперечують глибину проблем, що зберігаються в їх фінансових секторах, - сказав The New York Times професор економіки Гарвардського університету Кеннет Рогофф. - Вони хочуть привітати себе з тим, що кроки у правильному напрямку вже зроблено, як ніби єдиною проблемою зараз є допомога у розвитку країнам".

"Регулятивна частина рішень близька до нуля", - стверджує професор економіки Технологічного інституту штату Массачусетс Саймон Джонсон, слова якого наводить газета.

"МВФ отримає достатньо ресурсів, щоб задовольнити потреби східноєвропейських держав, а також надати резервне фінансування більш широкому колу країн", - упевнений член Ради з міжнародних відносин Бред Сетсер, який раніше працював в американському Мінфіні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: