У Кабміні Тимошенко не вистачає грамотних фінансистів

Понеділок, 27 квітня 2009, 23:34

Україні не треба винаходити велосипед і придумувати свої способи рекапіталізації банків.

Таку думку висловив голова ради інвесторів при Кабміні, екс-голова НБУ Сергій Тігіпко в ефірі "Свободи слова" на телеканалі ICTV.

"План є рекапіталізації. Дуже непогано його прописав Світовий банк. Дуже грамотні фахівці приїздили, які за 10 років усі світові кризи проходили - вони написали цей план", - сказав він.

"Одна проблема - його необхідно реалізовувати. Я вважаю, що сьогодні слабкість уряду в тому, що практично жодного фахівця нема в міністерстві фінансів, серед віце-прем'єрів, які б взагалі розуміли, що таке банківський сектор", - зазначив Тігіпко.

Реклама:

Другий чинник, який заважає, на думку Тігіпка, - це популізм.

"Всі ж як чорт від ладану тікають від банків, тому що, як же, народ проти банкірів, народ не розуміє, що це таке. А народ тільки почав брати кредити потихеньку іпотечні, автокредити... Сьогодні це прблема. Тому що банки всі лежать на животі, їм потрібно трохи допомогти, що і робить весь світ. План, що робити, є, просто нема кому це робити", - підкреслив він.

Щодо конкретних банків, до капіталу яких має заходити уряд, Тігіпко зазначив: "Перш за все купувати держава повинна банки незалежно від розміру. Тому, що хочемо ми, чи не хочемо, а системні нічого не визначають".

"Брати треба здорові за активами банки незалежно від їхнього розміру - менше витратимо грошей на їх відновлення та дорже продадим. А через 3-5 років їх треба продавати", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!