Банки показали лише частину правди про проблемні кредити?

Понеділок, 27 квітня 2009, 16:31

Дані Нацбанку про частку проблемних кредитів говорять не про зростання таких позик, а про наближення даних до реального показника.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на звіт аналітиків ING Bank.

Так, згідно з інформацією НБУ, частка проблемних кредитів до початку квітня склала 3,7% тоді як місяцем раніше - 3% від загального обсягу активів банківської системи, пише видання.

Однак саме в березні Нацбанк проводив спеціальні аукціони з продажу валюти позичальників банків, які, на думку банкірів, знизили частку проблемних позик.

Реклама:

Це протиріччя аналітики пояснюють тим, що "зростання офіційного коефіцієнта "безнадійні кредити/активи" лише відображає подальшу корекцію офіційних даних до їх реального значення".

За оцінками ING Bank реальна частка проблемних позик становить 8%.

З початку року загальний обсяг проблемних кредитів у банківській системі зріс на 55,2% або на 9,94 млрд. гривень. Всього обсяг неповернених позик по банках склав 27,9 млрд. гривень.

Дані колекторських компаній серйозно відрізняються від офіційної статистики НБУ.

Наприклад, генеральний директор компанії "Європейське агентство з повернення боргів" Олександр Ільчук раніше заявляв, що сукупна проблемна заборгованість за кредитами банків країни становить близько 40 мільярдів гривень.

Про більш вагомі обсяги заборгованості говорять і банкіри.

"Відсоток неповернення з автокредитів складає близько 15%, по іпотеці - близько 32%", - говорить заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу VAB Банку Цветан Петрінін.

"У середньому по банківській системі частка проблемних позик становить від 10% до 15%", - говорить економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!