Європа готується до помірного скорочення процентної ставки

Понеділок, 27 квітня 2009, 12:09

Член ради Європейського Центрального банку (ЄЦБ) Гай Кводен заявив, що банк, імовірно, помірно скоротить базову процентну ставку на засіданні наступного місяця.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

На початку квітня вона була зменшена до рекордного мінімуму - 1,25% річних. При цьому голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше сказав, що рішення про нові нестандартні заходи для виведення економіки з рецесії будуть прийматися на наступному засіданні, яке відбудеться 7 травня.

"Нове зниження нашої основної ставки, звичайно, не можна виключати, - сказав Кводен, який очолює ЦП Бельгії, журналістам у Вашингтоні, де у вихідні проходила зустріч Міжнародного валютного фонду та Світового банку. - Воно, ймовірно, буде помірним, але в результаті наша базова ставка знизиться до нового історичного мінімуму. Ми також будемо обговорювати і ймовірно, приймемо рішення про інші нестандартні заходи".

Він зазначив, що не є"прагматичним і абсолютно не категоричний" у відношенні будь-яких рішень після травневого засідання.

"Яка ставка буде найбільш придатною, і інші рішення найближчих місяців, будуть залежати від інформації, яку я отримаю. Ми будемо уважно відслідковувати ризики для цінової стабільності, і це означає, що є ризики зниження цін", - заявив член ради.

Він повторив заяви Ж.-К.Тріше та інших колег, згідно з яким економіка єврозони поки залишається в рецесії, незважаючи на ознаки стабілізації.

"Ми поки що не перебуваємо в разворотном пункті для економічної активності, можливо, він буде в кінці цього року або на початку наступного", - вважає Кводен.

Тріше заявив у Вашингтоні, що він не очікує відновлення зростання економіки єврозони у найближчий час.

"Загальне уявлення - падіння уповільнюється, але це не означає, що зростання повернеться швидко, - вважає він. - Ми будемо робити все для відновлення".

Ставка ЄЦБ, як і раніше залишається найвищою серед промислово розвинених держав G7. Останній раз до 2 квітня ЄЦБ зменшувала вартість кредитів 5 березня, опустивши її на 0,5 процентного пункту - до 1,5% річних.

2008 року ставка зменшувалася тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року. Потім пішло січневе скорочення ще на 0,5 процентного пункту.

Федеральна резервна система США 2008 року сім разів знижувала базову процентну ставку. Наприкінці грудня її діапазон був зменшений до 0-0,25% річних, і з тих пір вартість грошей у США залишається на цьому рівні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!