Ахметов скаржиться на Мінпаливенерго

Понеділок, 27 квітня 2009, 11:15 -

Скорочення експорту електроенергії на 48,2% за підсумками 1 кварталу 2009 року в порівнянні з минулим роком веде до прямих збитків для енергоринку України.

Про це заявив директор по стратегії, злиттю і поглинанню ДПЕК Віталій Бутенко, йдеться в прес-релізі ДПЕК.

За його словами, скорочення експорту призвело до простоювання генеруючих потужностей Бурштинського енергоостріва. Це вже відбилося й на енергоринку доходи від експорту, що в 1 кварталі скоротилися на 44,5% у порівнянні з минулим роком.

"Втрата зовнішніх ринків збуту електроенергії призведе до різкого скорочення доходів українського енергоринку. Україна зіткнеться із загрозою остаточної втрати свого експортного потенціалу та значного ослаблення всього енергетичного сектору. Це призведе до подальшого послаблення енергетичної безпеки країни", - вважає Бутенко.

Директор по стратегії, злиттю і поглинанню ДПЕК вважає, що падіння експорту також ускладнює і без того напружену ситуацію у вугільному секторі України.

"Так на складах Бурштинської ТЕС на сьогоднішній день зібралося і залишається незатребуваним понад 300 тис. т вугілля газових марок. А це означає, що або з шахтарями не можуть розрахуватися в повній мірі, або "Західенерго" змушена розплачуватися кредитними коштами. У випадку, якщо експорт української електроенергії не буде відновлено в найближчому майбутньому, державна компанія "Західенерго" може виявитися нездатною обслуговувати свої зобов'язання перед кредиторами", - відзначив він.
 
За словами Бутенко, в такій складній для українського енергетичного сектору ситуації викликає здивування блокування експортних можливостей ДПЕК з боку Мінпаливенерго.

"Нагадаю, що протягом останніх трьох місяців Мінпаливенерго повністю ігнорує звернення ТОВ "Східенерго" щодо погодження технічної можливості здійснення експорту електроенергії для ТОВ "Східенерго", - сказав представник ДПЕК.

Бутенко також повідомив, що навіть при сьогоднішньому падінні ціни на електроенергію в Європі, ДПЕК готовий експортувати до 200 МВт української електроенергії за цінами ОРЕ для угорських споживачів.

ДПЕК входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) українського бінесмена Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: