Страховики пішли в "мінус"

Понеділок, 27 квітня 2009, 09:58

2008 рік багато компаній - лідерів роздрібного ринку страхування закінчили із збитками.

За підсумками минулого року серйозні балансові збитки показали такі великі роздрібні страховики, як "PZU Україна", "Провідна", "Універсальна", "Allianz Україна", "Інго Україна", "Вексель", "Інвестсервіс".

Про це свідчать дані журналу Insurance Top, пише видання "Дело".

Експерти називають це розплатою за надмірне захоплення "моторними ризиками" (поліси КАСКО та ОСАЦВ) та розширенням регіональної мережі.

Реклама:

"Великі збитки - це, швидше за все, результат нерозумного нарощування в портфелях частки автострахування, а також неправильної тарифної політики", - вважає заступник гендиректора СТ "Іллічівське" Юрій Волосюк.

Представники страхових компаній, які показали балансові збитки, не заперечують, що на це вплинуло стрімке зростання їх бізнесу як 2008 року, так і раніше.

"Мінус 51,99 мільйона гривень - це нерозподілений прибуток на 31 грудня 2008 року, а сам збиток компанії за 2008 рік склав 76,8 мільйона гривень", - повідомила директор фінансового департаменту СК "Універсальна" татьяна Кохан.

За її словами, однією з головних причин такої ситуації є розвиток мережі "Універсальна" - у минулому році було відкрито близько 40 регіональних відділень, також були створені регіональні центри врегулювання збитків.

"За результатами діяльності 2008 року наша компанія отримала прибуток розміром 237 тисяч гривень. А нерозподілений збиток, відбитий у звітності за 2008 рік, виник через те, що 2007 року компанія дуже активно розгортала регіональну мережу", - пояснила заступник голови правління СК "Провідна" Наталія Кривець.

За словами заступника голови правління "PZU Україна" Томаша Тарковського, збитки - це нормальна ситуація для компанії, яка не приховує свого фінансового стану. За умови, що її підтримують акціонери.

"Це нормально. І наш акціонер, купуючи компанію в Україні, закладав такі збитки", - говорить страховик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: