Американський фонд відмовився від "ПроКредит Банку"

Понеділок, 27 квітня 2009, 09:39

Фонд прямих інвестицій WNISEF вийшов із складу акціонерів "ПроКредит Банку", продавши 20% його акцій німецькому ProCredit Holding.

Втримати в капіталі банку вдалося лише Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який хотів продати свої 20% акцій ще 2008 року, пише видання "Комерсант-Україна".

Дії WNISEF експерти пояснюють втратою інтересу нерезидентів до портфельних інвестицій в українські банки, які зараз потребують суттєвої рекапіталізації.

Пакет акцій WNISEF розміром 20,0004% викупив німецький ProCredit Holding AG, частка якого зросла до 80,0015%. З часу створення ЗАТ "ПроКредит Банк" 2001 року німецький ProCredit Holding вже викупив 20-відсоткові пакети у німецького KfW та Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Рішення компанії продати акції "ПроКредит Банку" може бути викликане небажанням продовжувати інвестувати в неприбуткову галузь, вважають експерти.

"Зараз інвестори не знають, як будуть зростати акції банків. Напевно, WNISEF побачив, що тримати акції "ПроКредит Банку" менш вигідно, ніж інвестувати компанії більш привабливих секторів, тому що ціни на українські банки дуже впали", - говорить директор управління інвестиційно-банківських послуг ІК Dragon Capital Брайан Бест.

За даними Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, "ПроКредит Банк" (44 місце за активами) у першому кварталі показав нульовий прибуток. Збиток від продажу цінних паперів склав 69,2 млн. грн., від участі в капіталі - 48,9 млн. грн., резерви - 63,9 млн. грн.

Німецькому холдингу вдалося утримати в капіталі "ПроКредит Банку" лише ЄБРР, який ще в травні 2008 року почав підготовку до продажу своїх 19,9985% акцій банку.

"Минулого року йшли переговори про вихід ЄБРР з "ПроКредит Банку", але зараз ситуація змінилася і їм вигідно мати такого акціонера", - повідомив прес-аташе Європейського банку реконструкції та розвитку Антон Усов.

28 квітня ЄБРР разом з ProCredit Holding збільшить статутний капітал "ПроКредит Банку" на 77 млн. грн., до 227 млн. грн. (+51,3%).

Рекапіталізувати "ПроКредит Банк" має намір і його колишній акціонер - німецький банк KfW.

"Сума першого траншу буде визначена найближчим часом. Окрім "ПроКредит Банку", підтримку одержать "Укрексімбанк", "Мегабанк" і банк "Південний", - повідомило джерело, близьке до KfW.

Всі чотири банку зараз працюють з KfW за програмою кредитування малого і середнього бізнесу. Один з банків - "Укрексімбанк" - буде рекапіталізований ЄБРР. Банк виділить держбанку субординований кредит в 250 млн. дол.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!