НБУ допускає посилення гривні

Четвер, 16 квітня 2009, 16:32

Курс гривні може зиіцнитися в результаті застосування Національним банком (НБУ) певних адміністративних заходів для обмеження попиту на іноземну валюту.

Про це сказав керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.

"Застосування адміністративних заходів - це адекватна реакція на ситуацію, коли суто економічні методи не спрацьовують, а психологічні фактори відіграють більш велику роль ніж в стандартних умовах ... Якщо зміцнення буде надлишковим, то Нацбанк буде зрізати таку хвилю", - підкреслив Литвицький.

Радник голови НБУ відзначив, що застосування адміністративних заходів в кризові періоди є міжнародною практикою: в Україні такі кроки носять тимчасовий характер.

При цьому, на його думку, істотного посилення гривні очікувати не варто, оскільки для цього немає фундаментальних передумов. Платіжний баланс країни все ще має дефіцит.

Литвицький також підкреслив, що НБУ буде прагнути до зменшення розриву між офіційним і ринковим курсами: не виключено підвищення рухливості офіційного курсу.

Як повідомлялося, НБУ тимчасово заборонив здійснювати валютні операції на умовах "спот" і "форвард", купівлю інвалюти з метою формування резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями, а також обмежив можливості банків щодо купівлі валюти для погашення валютних кредитів.

Крім того, НБУ змінив механізм розрахунку відкритої валютної позиції, зокрема, виключивши з нього позабалансовому вимоги і зобов'язання, а також резерви банків.

Відповідні рішення НБУ вступають в силу в другій половині квітня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!