Бізнесмени очікують подальшої девальвації гривні

Середа, 15 квітня 2009, 20:17 -

Бізнес-кола України очікують подальшої девальвації гривні до долара і євро.

Про це повідомив Національний банк (НБУ) на офіційному сайті.

Було опитано 1242 підприємства в усіх регіонах країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників, йдеться в повідомленні.

"Надзвичайно складні умови, в яких знаходиться українська економіка внаслідок руйнівного впливу економічної та фінансової кризи обумовилипогіршення очікувань респондентів другий квартал поспіль. Разом з тим, підприємства оцінюють свій розвиток дещо оптимістичніше, ніж минулого кварталу, а отже, дно кризи може бути досягнуте незабаром" - відзначають в НБУ.

Реклама:

Згідно із результатами опитування, поточний фінансово-економічний стан підприємств погіршився, баланс відповідей (різниця між відсотком позитивних та негативних відповідей) склався негативним (-27,8%).

Частка респондентів, які вважають стан підприємства задовільним, знизилась домінімального за час проведення опитувань значення (з 2006 року) і склала 60,2%.

Респонденти усіх видів економічної діяльності протягом наступних 12 місяців очікують повільнішого зменшення обсягів реалізації (баланс очікувань знизився на 10 в.п. проти зниження на 50 в.п. у попередньому кварталі).

Проте, погіршення фінансово-економічного стану підприємств, зниження інвестицій та рівня зайнятості триватиме.

За оцінками респондентів, доступ до банківського кредиту продовжив погіршуватись внаслідок зростання ставок по кредиту, девальвації гривні та проблем у фінансовому секторі. Разом з тим, більшість підприємств (73,6%) довіряють українській банківський системі.

Найбільшою довірою користуються державні банки та вітчизняні банки з участю іноземного капіталу.

"Основними факторами зростання цін залишились політична та економічна ситуація. Вплив обмінного курсу на зростання цін продовжив посилюватись, більше половини підприємств відмітили цей фактор", - заявили в НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: