МВФ - "якір стабільності" для України?

Середа, 15 квітня 2009, 17:57

Кредит МВФ є ключовою передумовою відновлення економічної стабільності в Україні.

Про це заявив експерт Німецької групи радників при уряді України Рікардо Джуччі в інтерв'ю Deutsche Welle.

За його словами, ідеться не лише про психологічний чинник, а про просту арифметику.

"2009 року треба погасити зовнішню заборгованість загальним обсягом у понад 40 мільярдів доларів США. Через реструктуризацію цьогорічні виплати вдасться скоротити, але, щонайменше, 10 мільярдів доведеться виплачувати у будь-якому разі", - сказав він.

Реклама:

"Це не лише борги держави, це заборгованість української економіки загалом. Ці гроші більше нема де брати, окрім як з резервів Національного банку. Без кредиту МВФ Національний банк не зможе покрити цю заборгованість і, відповідно, про стабільність не може бути й мови", - наголосив Джуччі.

За словами Джуччі, співпраця з МВФ - це "якір стабільності" для України.

"Це має особливе значення з огляду на майбутні президентські вибори. До того ж, без кредиту МВФ не вдасться залучити гроші таких міжнародних інститутів як ЄБРР та Світовий банк. Важко буде залучати приватних інвесторів. Значення кредиту МВФ не можна недооцінювати", - зазначив він.

Щодо законів, які мають бити ухвалені Верховною радою для продовження співробітництва з МВФ, Джуччі зазначив: "Дуже слушним є підвищення акцизних зборів з алкоголю і тютюну, яке вже затверджено парламентом. Тепер потрібно латати інші дірки у бюджеті й вимоги МВФ абсолютно виправдані".

"Позиція Верховної ради, яка не ухвалює потрібні закони, з економічної точки зору нічим необґрунтована. Мабуть, тут більше політики. Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе і зрештою депутати таки ухвалять необхідні закони", - додав він.

Як повідомлялося, 5 листопада 2008 року МВФ ухвалив рішення щодо виділення Україні кредиту stand by на суму близько 16,4 млрд. доларів для подолання проблем в економіці.

У листопаді 2008 було виділено перший транш кредиту stand by на 3 млрд. СПЗ (спеціальні права запозичення - близько 4,5 млрд. доларів), виділення другого траншу на 1,25 млрд. СПЗ (1,87 млрд. доларів) очікувалося в лютому, однак не відбулося.

Третій транш розміром 2,5 млрд. СПЗ (3,75 млрд. доларів) заплановано на 15 травня.

У вівторок Верховна рада не включила до порядку денного законопроекти, необхідні для отримання чергового траншу МВФ. Ініціативи розглянути відповідні законопроекти набрали трохи більше 200 голосів.

У свою чергу, Кабінет міністрів на своєму засіданні одностайно ухвалив усі необхідні для відновлення співпраці з МВФ постанови, зокрема, про скорочення частини видатків державного бюджету несоціального напрямку, про підвищення тарифів на газ та електроенергію для заможних людей, про збалансування бюджету Пенсійного фонду та фінансового плану НАК "Нафтогаз України", про легалізацію коштів, які отримують бюджетні установи за надання платних послуг і т.п.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!