Росія візьме позику, щоб перепозичити Україні?

Середа, 15 квітня 2009, 15:30

Росія після більш ніж десятирічної перерви може в 2010 році вийти на ринок зовнішніх запозичень, і вже цього року провести презентацію розміщення (road-show).

Про це заявив віце-прем'єр, міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, повідомляє РИА "Новости".

При цьому голова боргового департаменту російського Мінфіну Костянтин Вишковський уточнив, що на першому етапі можливе залучення до 5 мільярдів доларів шляхом розміщення держпаперів терміном на три-п'ять років.

Росія не позичала на зовнішніх ринках з 1998 року. Державний зовнішній борг РФ (включаючи прийняті зобов'язання колишнього СРСР) станом на 1 січня 2009 року склав 40,5 мільярда доларів проти 44,4 мільярда доларів на початок попереднього року.

Реклама:

Експерти вважають повернення Росії до зовнішніх запозичень припустимим і нормальним економічним інструментом, яким можна скористатися у разі потреби.

У той же час, вони вказують, що на сьогоднішні такої необхідності немає.

"Проблеми з дефіцитом федерального бюджету можна вирішувати за рахунок накопичених резервів, і тільки в разі необхідності варто вдаватися до зовнішніх запозичень", - зауважив голова комітету Держдуми з фінансового ринку Владислав Резник.

"Зараз виходити на зовнішні ринки невигідно, це дорого. Крім того, у нас є багато своїх запасів", - додав член комітету Держдуми з фінансового ринку Павло Медведєв.

Як повідомлялося, 10 березня міністр фінансів РФ Олексій Кудрін повідомив, що Росія може надати Україні позику у 5 мільярдів доларів, проте "деталі ще мають бути узгоджені з Києвом".

Російський кредит планується спрямувати на оплату природного газу, який "Нафтогаз" купує у "Газпрома".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: