В України найнижчий показник безробіття

Середа, 15 квітня 2009, 11:07

За даними Держкомстату, Україна знаходиться серед країн з найнижчим рівнем безробіття.

Показники зайнятості населення в Україні одні з найкращих у світі, пише видання "Дело".

У березні в Україні зареєстровано 897,8 тисяч безробітних. Це всього лише 3,2% від всієї кількості працездатного населення.

Набагато гірше йдуть справи у сусідів України. Для порівняння: у Польщі офіційний рівень безробіття майже в чотири рази вище.

Найвищий рівень безробіття в березні зафіксовано у Польщі - 11,2%, або 1,75 млн. чоловік. У польському Мінпраці такий високий рівень безробіття пояснюють сезонністю низки робіт, в яких зайняті поляки.

Не набагато краще йдуть справи в Ірландії. У березні кількість громадян цієї країни, які втратили роботу, досягла максимального значення за останні 40 років - 11%.

На третє місце серед країн з найвищим рівнем безробіття вийшла Австралія. За минулий місяць робочі місця там втратило 52,9 тисячі чоловік. Таким чином, зараз на континенті 650 тисяч людей без конкретного заробітку, що складає 10,9% від працездатного населення.

Реклама:

Проте найвищими темпами, як і раніше, зростає безробіття в Сполучених Штатах. Кількість безробітних у США перевалила за 13 мільйонів (8,5%), з них 694 тисячі чоловік було звільнено в березні.

Директор Центру соціально-економічних досліджень "Case-Україна" Дмитро Боярчук констатує, що українці не квапляться ставати на офіційний облік у місцеві центри зайнятості. Саме їх звітність є основою для розрахунку офіційних показників безробіття.

Без уваги Держкомстату також залишаються ті громадяни, які сидять у неоплачуваних відпустках. За словами Боярчука, за останніми підрахунками таких в країні понад 3 мільйони. Ці люди фактично є безробітними, однак офіційна статистика їх не враховує. Це дає підстави стверджувати, що фактичне безробіття перевищує 10%.

"Якщо людина звільняється за згодою сторін, то, згідно з новим законодавством, він може стати на облік у центр зайнятості лише на 91 день із дня звільнення", - додає Василь Хара.

Крім того, методологія розрахунку безробіття в Україні і в країнах світу суттєво відрізняється. В Україні показник безробіття грунтується на кількості людей, які встали на облік у центрі зайнятості.

Підхід Міжнародної організації праці полягає в тому, що з усієї кількості працездатних мінусує працюючих і деякі категорії людей (що працюють за наймом на сімейних підприємствах). Всі інші вважаються безробітними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: